Puheet 1945

PUHE RADIOSSA TOUKOKUUN 7 PÄIVÄNÄ 1945 SODAN PÄÄTTYMISEN JOHDOSTA EUROOPASSA

Kansalaiset!

Lähes kuusi vuotta Euroopassa raivonnut hirvittävä sota on loppunut. Aseiden kalske meidän maanosassamme on tauonnut. Neuvostoliiton mahtava voima, yhdessä Suur-Britannian ja Amerikan Yhdysvaltojen ja muiden liittoutuneiden valtojen armeijojen kanssa, on murskannut Natsi-Saksan sotavoimat.

Edessä on rauhan aika, jolloin kärsineet kansat käyvät jälleen rakentamaan niitä suunnattomia vaurioita ja hävityksiä, joita mieletön sota on iskenyt. Kansojen katseet kääntyvät ja toiveet suuntautuvat ennen muuta niihin valtiomiehiin, jotka kohtalo on asettanut kolmen suuren voittajavaltakunnan johtoon. Heidän viisauttaan, kaukonäköisyyttään ja rakkauttaan tarvitaan luotaessa parempaa sortuneen surullisen ja järjettömän väkivallan tilalle ihmiskunnan onneksi ja lohdutukseksi.

Maailman kansat odottavat ja toivovat uutta elämää ja kansojen välille rauhaa. Tämä on myös meidän suomalaisten toive ja odotus. Me suomalaiset toivomme sodan loppumisesta ja rauhan tulosta helpotusta taloudellisiin vaikeuksiimme. Naapurimme Neuvostoliitto, joka suuren sotapäällikön ja valtiomiehen Stalinin johtamana on ratkaisevasti vaikuttanut Natsi-Saksan lyömiseen, saattaa nyt, tavattomien voimanponnistustensa jälkeen, omistautua rauhan toimille ja rauhalliselle yhteistyölle muiden kansojen kanssa. Sodan jaloissa olleet pohjoismaat, Tanska ja Norja, ovat saavuttaneet vapautensa. Vanha ystävämme Ruotsi, jolle niin paljosta olemme kiitollisuuden velassa, saa vapaamman liikkuma-alan henkisten ja taloudellisten voimiensa käyttämiseen. Teiden avautuminen valtamerten taakse tekee mahdolliseksi vanhojen siteiden solmimisen kansojen monipuoliselle yhteydelle. Kaikki tämä avaa meillekin suurempia elämänmahdollisuuksia.

Näillä tapauksilla on toinenkin historiallinen merkitys.

Natsismin ja fascismin pohjana oli väkivallan oppi, rajaton vallan palvonta, humaniteetin kieltäminen sekä viha demokraattista kehitystä kohtaan. Tämä oli natsilaisen Saksan valtakunnan aatteellinen perustus. Ollen vuosikausia uhkana muille kansoille kansallis-sosialistinen Saksa, ikäänkuin painajainen, aiheutti pelkoa ja levottomuutta muissa kansoissa ja lopuksi hyökkäyksillään sai aikaan toisen maailmansodan. Liittoutuneiden voiton kautta on edellytykset luotu kansojen rauhalliselle ja demokraattiselle elämälle. Tämän yhdistyneiden kansojen suuren historiallisen teon Suomen kansa, yhdessä muiden kansojen kanssa, kiitollisuudella tunnustaa.

Kappaleen sivut: 1 2 3 4 5 6

Olet viimeisellä sivulla. Jos haluat mennä takaisin, käytä selaimen Takaisin-painiketta, tai valitse kappale yläpuolelta.

Kun vierität sivua, seuraava sivu ladataan ja vieritetään automaattisesti näkyviin. Napsauta ylläolevaa valintaruutua poistaaksesi tämän pois käytöstä.

Jos haluat ladata seuraavan sivun automaattisesti vierittäessäsi sivua, napsauta ylläolevaa valintaruutua.