Puheet 1946

PUHE RADIOSSA MAALISKUUN 4 PÄIVÄNÄ 1946 SUOMEN MARSALKKA MANNERHEIMIN LUOPUESSA TASAVALLAN PRESIDENTIN VIRASTA

Kansalaiset!

Tasavallan Presidentti Suomen Marsalkka Vapaaherra Mannerheim on lähettänyt valtioneuvostolle seuraavan kirjelmän:

»Valtioneuvostolle.

Koska terveyteni jo pitemmän ajan on ollut horjuva ja erikoisesti viime syksyn kuluessa on huonontunut en enää, oheellisiin lääkärintodistuksiin viitaten, katso voivani hoitaa minulle uskottuja Tasavallan Presidentin tehtäviä. Kun Suomi, sotasyyllisyysoikeuden käsiteltyä syyllisyydestä sotaan syytettyjä vastaan nostetun jutun ja annettua nyttemmin päätöksensä asiassa, siten on täyttänyt välirauhansopimuksessa edellytetyt velvoitukset, lukuunottamatta niitä sitoumuksia, joiden lopullinen täyttäminen tulee tapahtumaan vasta useamman vuoden kuluttua, katson sitä paitsi omalta kohdaltani oleelliselta osalta suorittaneeni ne tehtävät, joiden hoitamista varten maallemme kohtalokkaana ajankohtana suostuin vastaanottamaan Tasavallan Presidentin toimen. Edellä olevan saatan täten kunnioittaen Valtioneuvoston tietoon tästä ilmoituksesta aiheutuviin toimenpiteisiin ryhtymistä varten.

Helsingissä maaliskuun 4 päivänä 1946.

Mannerheim. »

Presidentti Mannerheimin nimi on syvälle piirtynyt maamme historiaan. Kannettuaan raskaan taakan maan palveluksessa hän elokuussa 1944, noudattaen Suomen kansan yksimielistä toivomusta, otti vastaan Tasavallan Presidentin vastuunalaisen viran. Hänen johdollaan ja hänen arvovaltansa nojassa maamme irrotettiin sodasta. Kukaan muu ei silloin olisi voinut tätä tehtävää suorittaa, sillä kukaan muu ei nauttinut kansamme suuren enemmistön luottamusta niinkuin hän. Tästä samoinkuin muusta hänen maan hyväksi tekemästään uhrautuvasta työstä on Suomen kansa Presidentti Mannerheimille syvästi kiitollinen. Kun hän nyt heikontuneen terveytensä vuoksi katsoo olevansa pakotettu luopumaan Tasavallan Presidentin virasta, on kansamme kiitollisuus hänelle julkisesti ilmituotava. Presidentti Mannerheim voi siirtyä hyvin ansaittuun lepoon tietoisena siitä, että Suomen kansa ei ole unhottava niitä suuria palveluksia, jotka hän on isänmaalle tehnyt. Kansamme parhaat ja lämpimimmät onnentoivotukset tulevat häntä alati seuraa maan.

Kappaleen sivut: 1 2 3 4 5 6 7

Olet viimeisellä sivulla. Jos haluat mennä takaisin, käytä selaimen Takaisin-painiketta, tai valitse kappale yläpuolelta.

Kun vierität sivua, seuraava sivu ladataan ja vieritetään automaattisesti näkyviin. Napsauta ylläolevaa valintaruutua poistaaksesi tämän pois käytöstä.

Jos haluat ladata seuraavan sivun automaattisesti vierittäessäsi sivua, napsauta ylläolevaa valintaruutua.