Puheet 1952

MUISTOSANAT RADIOSSA PRESIDENTTI K. J. STÅHLBERGIN KUOLEMAN JOHDOSTA SYYSKUUN 23 PÄIVÄNÄ 1952

Jälleen on yksi kansamme parhaista ja suurista miehistä, Tasavallan ensimmäinen Presidentti, Kaarlo Juho Ståhlberg siirtynyt iäisyyteen. Syvällä murheella Suomen kansa vastaanottaa tämän suruviestin.

Presidentti Ståhlberg oli isänmaan ja kansan uskollinen palvelija. Lain majesteetti, luottamus oikeuden voittoon oli hänen elämänsä johtotähtiä.

Hän luotti myös kansassa piileviin terveisiin ja hyviin voimiin. Hän uskoi vapaamielisyyden jaloihin valtioaatteisiin. Hänen voimakas henkensä ohjasi hänen työtään, ja hän teki syvän vaon Suomen kansan historiaan. Hänen tarmokas ja johdonmukainen työnsä tasavaltalaisen valtiojärjestelmän puolesta vaikutti ratkaisevasti kansamme ja valtiomme elämään. Nykyinen hallitusmuotomme on – enemmän kuin kenenkään muun – hänen käsialaansa. Tasavallan ensimmäisenä presidenttinä hän laski pohjan ja uursi uran uuden hallitusmuotomme ja valtiojärjestyksemme käytäntöön soveltamiseen. Hän on yksi itsenäisen Suomen rakentajia ja hänen nimensä säilyy aikakirjoissa maamme ensimmäisten valtiomiesten joukossa.

Mieskohtainen kunnia oli Presidentti Ståhlbergille aina viimeisellä sijalla. Maan ja kansan menestys oli hänen silmämääränään. Niinkuin roomalainen Cincinnatus hän presidenttikautensa loputtua siirtyi auran kurkeen – rivimiehenä uskollisesti uurastamaan vuosikymmenien aikana hedelmällisessä työssä yhteiskunnan hyväksi.

Isänmaan kohtalo ja tulevaisuus oli hänellä viimeiseen asti vakavasti ajatuksissa. Kaksi päivää ennen kuin hän sairastui kuolintautiinsa, minulla oli tilaisuus pitkälti neuvotella hänen kanssaan. Hänen ajatuksensa maan javaltion asioista ja kansan kohtalosta olivat – niinkuin aina – selväviivaiset ja harkitut.

Syvällä surulla seisomme Presidentti Ståhlbergin paarien ääressä – mutta kiitollisina kaikesta siitä paljosta, mitä hän on maan ja kansan hyväksi tehnyt.

Rauha hänelle, isänmaan uskolliselle palvelijalle!

Kappaleen sivut: 1 2 3 4 5

Olet viimeisellä sivulla. Jos haluat mennä takaisin, käytä selaimen Takaisin-painiketta, tai valitse kappale yläpuolelta.

Kun vierität sivua, seuraava sivu ladataan ja vieritetään automaattisesti näkyviin. Napsauta ylläolevaa valintaruutua poistaaksesi tämän pois käytöstä.

Jos haluat ladata seuraavan sivun automaattisesti vierittäessäsi sivua, napsauta ylläolevaa valintaruutua.