Puheet 1954

TASAVALLAN PRESIDENTIN PUHE JUHLAPÄIVÄLLISILLÄ ISLANNIN PRESIDENTTIPARIN KUNNIAKSI HUHTIKUUN 24 PÄIVÄNÄ 1954

(Pidetty ruotsiksi)

Herra Presidentti! Rouva Dóra Thórhallsdóttir!

Suurella mielihyvällä vaimoni ja minä lausumme Teidät, Herra Presidentti ja Rouva Dóra Thórhallsdóttir, sekä omasta puolestamme että koko Suomen kansan puolesta tervetulleiksi Suomeen.

Te tulette maasta, joka tunnetaan kautta maailman Satujen saarena. Merkittävä on tämän Satujen saaren kansan vuosituhantinen historia. Islannin kansa on luonut ja jälkimaailmalle säilyttänyt pohjoismaisen sivistyksen vanhimmat, kallisarvoiset aarteet. Itsetietoisena Islannin kansa voi lausua, että sillä on vanhin elävä kirjakieli Euroopassa. Ja valtiollisessa suhteessa aikakirjat kertovat, että yli tuhat vuotta on kulunut siitä kun Teidän maassanne kansaneduskunta, Althing, perustettiin. Kaikki tämä osoittaa Islannin kansassa – vaikka se on lukumäärältään vähäinen –ihailtavaa henkistä voimaa ja kykyä. Historiaanne, sen ensi lehdeltä alkaen, on vapauden rakkaus painanut leimansa.

Kulkuneuvojen kehittyessä välimatkat lyhenevät. Viime vuosien aikana on Islanti ollut monissa yhteyksissä pohjoismaisen yhteistyön näyttämönä. Yhteisiä pohjoismaisia kongresseja ja neuvottelukokouksia on pidetty Teidän maassanne ja monet suomalaiset ovat siten saaneet tilaisuuden tutustua merenympäröimään maahanne. Kaikki ovat sieltä tulleet kotiin mieli täynnä mielenkiintoisia havaintoja ja ihastusta kansaanne ja maahanne.

Tyydytyksellä on Suomessa todettu, että taloudellinen kanssakäyminen on viime vuosina maidemme välillä lisääntynyt ja että sille on olemassa todellisiin tarpeisiin perustuva luonnollinen perusta. Suomen teollisuustuotteiden näyttely, joka pian avataan Reykjavikissa, on tästä ilahduttavana todistuksena.

Islanti on läntisin Pohjolan maista. Suomi on niistä itäisin. Maantieteellisestä asemasta johtuen kullakin maalla ja kansalla on omat ongelmansa. Mutta välimatkojen etäisyyksistä ja maantieteellisistä oloista huolimatta samaan kulttuuripiiriin kuuluminen ja yhteinen syvään juurtunut vapaudenrakkaus yhdistää Pohjolan kansoja.

Iloisena Teidän käynnistänne lausun Teidät, Herra Presidentti ja Rouva Dóra Thórhallsdóttir, tervetulleiksi Suomeen. Kohotan lasini Teidän ja Islannin kansan menestykseksi.

Kappaleen sivut: 1 2 3

Olet viimeisellä sivulla. Jos haluat mennä takaisin, käytä selaimen Takaisin-painiketta, tai valitse kappale yläpuolelta.

Kun vierität sivua, seuraava sivu ladataan ja vieritetään automaattisesti näkyviin. Napsauta ylläolevaa valintaruutua poistaaksesi tämän pois käytöstä.

Jos haluat ladata seuraavan sivun automaattisesti vierittäessäsi sivua, napsauta ylläolevaa valintaruutua.