PUHE VALTIOPÄIVIEN AVAJAISISSA HELMIKUUN 8 PÄIVÄNÄ 1956
Herra Puhemies!
Suomen kansan edustajat!
Lausun Eduskunnan tervetulleeksi suorittamaan vastuunalaista tehtäväänsä.
Sen jälkeen kun viime vuoden valtiopäivät kaksi viikkoa sitten lopetettiin, on hallitus jättänyt erohakemuksensa. Kun presidentin vaali on aivan edessä, en ole katsonut oikeaksi enkä tarkoituksenmukaiseksi ryhtyä toimenpiteisiin uuden hallituksen muodostamiseksi, vaan se on jätettävä tämän kuun 15 päivänä valittavan Tasavallan Presidentin tehtäväksi. Olen senvuoksi kehottanut Hallitusta jatkamaan toimintaansa.
Maamme on jo ennen äsken tapahtunutta liittymistämme Yhdistyneiden Kansakuntain jäseneksi osallistunut kaikkiin muihin sanotun järjestön erityisjärjestöihin, paitsi kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestöön eli ns. Unescoon. Liittyminen tähänkin järjestöön on valmisteltavana ja asiaa koskeva esitys annetaan lähiaikana Eduskunnalle.
Eräitä tärkeitä asioita on siirtynyt edellisiltä valtiopäiviltä tälle istuntokaudelle. Sen lisäksi Hallituksessa on valmistelun alaisina useita esityksiä, jotka alkavana istuntokautena annetaan Eduskunnalle. Nämä esitykset koskevat valtion hallinnon ja yhteiskunnan monia aloja, niiden joukossa terveydenhoitoa ja lääketieteellistä opetusta, kirjastotoimen kehittämistä, kulkulaitoksia. Myös esitys maataloustuotteiden hintojen määräämisestä ja kotimaisen sokerintuotannon turvaamisesta on tarkoitus antaa Eduskunnan käsiteltäväksi. Edelleen tullaan Eduskunnalle antamaan esitys uudeksi verolainsäädännöksi, jota on kansalaisten parissa mielenkiinnolla odotettu.
Vaikka maan taloudellinen tila nykyään on tyydyttävä, voivat yksityiset taloudellista elämää koskevat toimenpiteet aiheuttaa erimielisyyttä eri etupiirien taholla. On toivottava, että Hallitus ja Eduskunta, joiden on sovitettava esiintyvät eri katsantokannat, löytää näissä asioissa maan etua vastaavat ratkaisut.
Eduskunnassa tälle istuntokaudelle siirtyneiden asioiden joukossa on tärkeitä sosiaalisen lainsäädännön alalle kuuluvia esityksiä, nimittäin esitykset kansaneläkelaiksi ja maatalouden työaikalaiksi sekä laiksi työajasta metsä- ja uittotöissä ynnä leipomotyölaiksi.
Valmistelun alaisena on Hallituksessa eräitä muita sosiaalisia lainsäädäntökysymyksiä.
Työväen suojelulainsäädännön alalla on työturvallisuuslain, lasten ja nuorten työntekijäin suojelua koskevan lain sekä työntekijäin vuosilomalain uudistustyö edistynyt niin pitkälle, että Hallituksen esitykset voidaan lähiaikana antaa Eduskunnalle. V. 1930 säädetty työturvallisuuslaki on tekniikan kehityksen johdosta uudistamisen tarpeessa. Myös lapsia ja nuoria työntekijöitä koskeva lainsäädäntö on vanhentunut ja hajanainen. Työntekijäin vuosilomalain uudistaminen tähtää lähinnä lain soveltamisessa esiintyneiden monien tulkintavaikeuksien poistamiseen.
Valmisteilla on niinikään esitys laiksi toimenpiteistä työllisyyden turvaamiseksi, jolla korvattaisiin nykyinen väliaikainen, vain tämän vuoden loppuun voimassa oleva laki.
Kansallamme on sodan jälkeisenä aikana ollut kannettavana raskaita sodista johtuneita tehtäviä. Tästä huolimatta on kuluneina vuosina toimeenpantu huomattavia sosiaalisia uudistuksia. Sosiaalinen lainsäädäntö ja huoltotoiminta kuuluu nykyaikaisen valtion tehtäviin. Tyydyttävä taloudellinen kehitys on edellytyksenä näiden tehtävien täyttämiselle. Tähän kuuluvien toimenpiteiden toteuttaminen ja niiden aiheuttama sovittelu voi synnyttää erimielisyyksiä, mutta niiden selvittely ei saa olla ylivoimainen tehtävä. Kansakunta, joka tahtoo nykyaikana kestää elämän taistelussa ja turvata tulevaisuutensa, käsittää, että sosiaalipoliittisten ongelmien tyydyttävä ratkaisu on tulevaisuuden edellytysten luomiseksi ja yhteiskunnan menestymiseksi ja vahvistamiseksi välttämätön.
Toivoen Eduskunnan työstä maalle ja kansalle pysyviä tuloksia julistan 1956 vuoden valtiopäivät avatuiksi.