Päiväkirjat 1934-1939

Paasikiven yksityisarkistossa on säilynyt päiväkirjoja kutakuinkin yhteneväisenä sarjana kaksikymmentäluvulta lähtien. Vuosien 1914-1934 ja 1941-1956 päiväkirjat on jo julkaistu. Viime vuosikymmenen alussa toteutettiin silloisessa Valtionarkistossa hanke, jossa pääosin pikakirjoituksella laaditut päiväkirjat muunnettiin normaaliin kirjoitusmuotoon. Tämä teos perustuu tuolloin tuotetulle aineistolle. 

Julkaistavan valikoiman muistiinpanot ovat Paasikiven pankkiuran jälkeiseltä puoluejohtaja- ja lähettiläskaudelta 1934—1939. Tämän jakson valitsemiseen oli moniakin syitä. Ensinnäkin ajanjakso muodostaa selvän yhtenäisen kokonaisuuden. Toiseksi sen kuluessa on useita toisiinsa kutoutuvia prosesseja, joilla on jo sinänsä voimakkaat jännitteet. Kolmanneksi ajanjakso päättyy maailmanpaloon, jonka sivunäyttämölle Suomikin joutuu. Neljänneksi Paasikiven luonnehdinnat ihmisistä ja ilmiöistä ympärillään ovat edelleen naulan kantaan osuneita. Sanalla sanoen Paasikiven muistiinpanot tuovat uusia näkökulmia paitsi hänen persoonaansa myös tähän menneisyytemme ajanjaksoon.  

Teos julkaistu Kansallisarkiston ystävien luvalla.

Olet viimeisellä sivulla. Jos haluat mennä takaisin, käytä selaimen Takaisin-painiketta, tai valitse kappale yläpuolelta.

Kun vierität sivua, seuraava sivu ladataan ja vieritetään automaattisesti näkyviin. Napsauta ylläolevaa valintaruutua poistaaksesi tämän pois käytöstä.

Jos haluat ladata seuraavan sivun automaattisesti vierittäessäsi sivua, napsauta ylläolevaa valintaruutua.