Ystäväni Juho Kusti Paasikivi

LUKIJOILLE

Juho Kusti Paasikiveä ei voi muistella tuntematta samaan aikaan sekä iloa että surua.

Iloa sen vuoksi, että Suomella on vaarallisimpina vuosinaan ollut Paasikiven kaltainen suuri valtiomies. Surua siksi, että tämä katajaiselle kansallemme kallisarvoinen elämä on päättynyt.

Hänen elämäntyönsä saavutukset tuntuvat joka tapauksessa elävästi koko Suomen itsenäisenä säilyneessä valtakunnassa. Ne ovat tehneet Paasikiven rakkaaksi ja ikiomaksi maallemme. Jokainen Suomen kansalainen on läheisesti saanut tuntea, että hänellä oli selkeä äly, lämmin sydän, että hän oli peloton taistelija, levoton sielu ja hyvä ihminen.

Kirjani sivuja ei pidä millään tavalla vertailla tavalliseen muistelmateokseen, koska sen sisältö on hieman toisenlainen. Siinä muistellaan suurella rakkaudella Juho Kusti Paasikiveä etupäässä ihmisenä, persoonallisuutena ja suurena hahmona. Nämä hänen suuripiirteiset ominaisuutensa tulivat esille yhtä hyvin hänen valtiollisessa toiminnassaan kuin yksityiselämässäänkin. Tästä johtuu, että joudun puhumaan »ulkopuolella pöytäkirjan» sellaisestakin, mikä on kuulunut enemmän henkilökohtaisiin suhteisiimme kuin julkiseen elämään.

Jos onnistuisin näissä merkeissä osoittamaan Suomen suuren valtiomiehen vaikkapa vain jotkut selvästi jättämät ja syvästi painuneet piirteet samoin kuin kertomaan joistakin hänelle tunnusmerkillisistä ominaisuuksista, silloin tarkoitukseni – Paasikiven uskollisena ystävänä – olisi saavutettu.

Kirjoittaja

WSOY on julkaisut tämän kirjan painettuna vuonna 1960, ja se on julkaistu tällä sivustolla WSOY:n luvalla.

Olet viimeisellä sivulla. Jos haluat mennä takaisin, käytä selaimen Takaisin-painiketta, tai valitse kappale yläpuolelta.

Kun vierität sivua, seuraava sivu ladataan ja vieritetään automaattisesti näkyviin. Napsauta ylläolevaa valintaruutua poistaaksesi tämän pois käytöstä.

Jos haluat ladata seuraavan sivun automaattisesti vierittäessäsi sivua, napsauta ylläolevaa valintaruutua.