Puheet 1955

TASAVALLAN PRESIDENTIN TERVEHDYS NORJAN RADIOSSA KUNINGAS HAAKONILLE MARRASKUUN 25 PÄIVÄNÄ 1955

Kun Hänen Majesteettinsa Norjan Kuningas Haakon tänään viettää merkittävää hallitsijajuhlaansa, haluamme mekin, Pohjolan itäinen veljeskansa, olla mukana juhlinnassa ja esittää Hänen Majesteetilleen ja Norjan kansalle lämpimän tervehdyksemme.

Kuningas Haakonin pitkä hallitusaika on sisältänyt sekä kaunista päivänpaistetta että ankaraa myrskyä. Alku, valtaosa nyt kuluneista viidestä vuosikymmenestä oli 35 vuotta kestänyt oikeamielisen, oikeudenmukaisen ja viisaan hallituksen aika. Onnen aika Norjalle. Seurasi viisi raskasta vuotta kovaa kamppailua vapauden ja oikeuden puolesta. Ja vihdoin, kun väkivalta ja sorto oli lyöty maahan, kymmenen rauhan ja jälleenrakennuksen vuotta.

Ihailtava oli Kuningas Haakonin lujuus ja rohkeus maahantunkeutujan, väkivallan, edessä toisen maailmansodan aikana ja hänen horjumaton uskonsa ikivanhan Norjan ja sen ylevän kansan tulevaisuuteen. Kuninkaan palattua kotimaahansa kymmenen vuotta sitten lausuttiin:

»Kansan rakkauden on Teidän Majesteettinne voittanut viisaudella, velvollisuudentunnolla ja rohkeudella.» Se on kaunein todistus, minkä kansa antaa hallitsijalleen.

Sekä omasta että Suomen kansan puolesta esitän tänä merkkipäivänä Teidän Majesteetillenne sydämellisen onnentoivotuksemme. Suokoon Korkein Teidän Majesteetillenne ilon ja tyydytyksen nähdä rakastamanne Norjan kansan yhä kulkevan valoisaa tulevaisuutta kohti.

Kappaleen sivut: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Olet viimeisellä sivulla. Jos haluat mennä takaisin, käytä selaimen Takaisin-painiketta, tai valitse kappale yläpuolelta.

Kun vierität sivua, seuraava sivu ladataan ja vieritetään automaattisesti näkyviin. Napsauta ylläolevaa valintaruutua poistaaksesi tämän pois käytöstä.

Jos haluat ladata seuraavan sivun automaattisesti vierittäessäsi sivua, napsauta ylläolevaa valintaruutua.