Puheet 1955

PUHE TURUN YLIOPISTON JUHLASSA KESÄKUUN 3 PÄIVÄNÄ 1955

Perinteellisen akateemisen promootion rinnalla Turun Yliopisto viettää tänään juhlaa sen johdosta, että eräs kehitysvaihe voidaan merkitä Yliopiston historiaan: Tärkeitä uudisrakennuksia, kirjastotalo, fysiikan ja kemian laitosrakennukset, on valmistunut ja Yliopiston toiminnan merkittävä laajeneminen, lääketieteellisen tiedekunnan täydellistyminen, on toimeenpantu.

Tätä tilaisuutta varten julkaistut esitykset kertovat tarmokkaasta, määrätietoisesta ja suunnitelmallisesta sekä hedelmiä kantaneesta työstä, jota on tehty ja tehdään Turun Yliopiston toiminnan ja laitosten täydentämiseksi ja uudistamiseksi. Nyt on osa tästä suunnitelmasta saatettu täytäntöön. Onnittelen Turun Yliopistoa tämän saavutuksen johdosta.

Turun Yliopisto on lyhyenä toimiaikanaan, kolmena vuosikymmenenä, kehittynyt ja kasvanut huomattavaksi korkeimman sivistyksen tyyssijaksi maassamme. Laitokset, jotka nyt tarkoitukseensa vihimme, tarjoavat entistä paremmat ulkonaiset edellytykset Yliopiston toiminnalle. Niiden merkitys tulee riippumaan siitä työstä, jota niissä tehdään, ja tuloksista, joita niiden avulla saavutetaan. Löytäköön tiedonhalu, tutkijainto ja epäitsekäs pyrkimys totuuteen viihtyisän sijan näissä uusissa suojissa.

Korkeakoulun ensimmäinen tehtävä on olla oman kansan opettaja, olla sille tiedon ja henkisen voiman lähde; välittää omalle kansalle ihmiskunnan yhteisiä hengen aarteita. Mutta sen ohella korkeakoulun korkea tehtävä on ottaa osaa näiden aarteiden etsimiseen ja luomiseen. Tieteen ja totuuden palvelijana korkeakoululla on ylikansallinen kutsumus. Tieteellinen työ on ylikansallista silloinkin kun se liikkuu kansallisten tieteiden alalla, sillä nekin liittyvät osana yleismaailmalliseen tietoon. Henkiset arvot kuuluvat koko ihmiskunnalle.

Henkinen työ kaikissa muodoissaan inhimillisen sivistyksen eri aloilla onkin se kansojen välinen ja yleisinhimillinen kenttä, jolla kansat voivat ihmisyyden ja rauhan töissä kohdata toisensa. Se kenttä on kaikille kansoille avoinna. Itse asiassa tämä työ inhimillisen kehityksen ja kulttuurin puolesta on – tai ainakin sen pitäisi olla – kansojen pääasiallinen ja varsinaisessa merkityksessä ihmisen arvoinen tehtävä. Tätä työtä suorittaen on kansoilla, niin suurilla kuin pienilläkin, mahdollisuus elää täyteläistä ja sisällysrikasta elämää ja antaa osansa ihmiskunnan yhteiseen aarreaittaan. Tällä kentällä meidänkin on oltava mukana jalossa kilpailussa ylevien päämäärien puolesta.

Turun Yliopisto syntyi maamme valtiollisen vapauden huomenkoitossa. Se nousi suomalaisen kansan innostuksesta ja rakkaudesta. On sanottu, että sen syntymisen tarina on ainutlaatuinen. Lämmin toivomme on, että Turun Yliopisto edelleen menestyisi työssään kansan hyväksi ja isänmaan kunniaksi.

Kappaleen sivut: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Olet viimeisellä sivulla. Jos haluat mennä takaisin, käytä selaimen Takaisin-painiketta, tai valitse kappale yläpuolelta.

Kun vierität sivua, seuraava sivu ladataan ja vieritetään automaattisesti näkyviin. Napsauta ylläolevaa valintaruutua poistaaksesi tämän pois käytöstä.

Jos haluat ladata seuraavan sivun automaattisesti vierittäessäsi sivua, napsauta ylläolevaa valintaruutua.