Puheet 1955

TASAVALLAN PRESIDENTIN RADIOPUHE JEAN SIBELIUKSEN 90-VUOTISPÄIVÄNÄ JOULUKUUN 8 PÄIVÄNÄ 1955

Kansalaiset!

Suomalaisen säveltaiteen suurmies, professori Jean Sibelius täyttää tänään 90 vuotta. Koko kansamme osoittaa kunnioitustaan mestarille. Juhlintaan yhtyy kaiku maailman kaikilta kulmilta, joissa näinä päivinä Jean Sibeliuksen sävelet soivat.

Jean Sibeliuksella on länsimaisessa säveltaiteessa ylhäinen, yksinäinen asemansa. Kotoinen kasvuympäristö, eläytyminen muinaisen kansanrunouden maailmaan, isänmaan historiaan ja sen ihanaan luontoon ovat antaneet virikettä hänen sävelmielikuvitukselleen. Hänen ilmestymisensä suomalaiseen musiikkiin yli 60 vuotta sitten merkitsi uuden aikakauden alkamista säveltaiteessamme. Mutta tältä kansalliselta pohjalta on Sibeliuksen taide kohonnut yleismaailmallisiin mittasuhteisiin. Neroutensa ohjaamana on Jean Sibelius luonut säveliä, jotka yksilöllisessä voimassaan ja omaperäisyydessään sisältävät arvoja, jotka ovat riippumattomia ajallisista ja paikallisista rajoista.

»Siitä nyt tie menevi, ura uusi urkenevi», oli kirjoitettuna sen laakeriseppeleen nauhoihin, jonka Robert Kajanus ojensi Jean Sibeliukselle hänen Kullervo-sinfoniansa ensiesityksen jälkeen vuonna 1892. Näiden sanojen profeetallinen ennustus on toteutunut.

Ihmiskuntaa kohottavat henkiset saavutukset ovat kestäviä. Ne pysyvät silloinkin, kun paljon muuta on sortunut. Mitä on jäljellä Habsburgien mahtavasta keisarikunnasta ja maailmanvallasta? – Nykyinen pienvaltio Itävalta, jonka kohtalosta ja asioista suuret määräilevät. Mutta Haydn, Mozart ja Beethoven, Itävallan säveltaiteen suurmestarit, seisovat horjumattomina ja ylhäisinä ja puhuvat ihmiskunnalle ihanaa sävelkieltään. Ja tulevat puhumaan tulevaisuudessa, niinkuin ennenkin. Nämät ovat ihmiskunnan korkeita ja pysyviä arvoja.

Jean Sibelius on sävelillään antanut kansalleen ja koko maailmalle näitä katoamattomia hengen aarteita. Hän on tuottanut kunniaa Suomen nimelle. Tahdomme tänä merkkipäivänä esittää hänelle sydämellisen kiitollisuutemme.

Kappaleen sivut: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Olet viimeisellä sivulla. Jos haluat mennä takaisin, käytä selaimen Takaisin-painiketta, tai valitse kappale yläpuolelta.

Kun vierität sivua, seuraava sivu ladataan ja vieritetään automaattisesti näkyviin. Napsauta ylläolevaa valintaruutua poistaaksesi tämän pois käytöstä.

Jos haluat ladata seuraavan sivun automaattisesti vierittäessäsi sivua, napsauta ylläolevaa valintaruutua.