Tie talouselämään
Valtiokonttorin ylitirehtöörin virka antoi erinomaiset mahdollisuudet perehtyä paitsi Suomen finanssihallintoon, myös taloudellisiin kysymyksiin laajemminkin. Aivan muistelmiensa alussa Paasikivi kertoo saaneensa kansantaloudellisen koulutuksensa liberalismin aatteissa, mutta hieman myöhemmin hän myös esittelee varauksettomasti hyväksyen Y. S. Yrjö-Koskisen ajatuksia klassisen liberalismin kritiikistä.1 Ryhtyessään opiskelemaan juridiikkaa Paasikivi joutui tekemisiin myös taloustieteiden kanssa. Päähuomio kohdistui kuitenkin talouskysymysten oikeudellisiin ongelmiin, jotka osittain Suomen ja Venäjän suhteiden järjestelyn kannalta olivat tuolloin ajankohtaisia.
Vanhassa Turun Akatemiassa kansantaloustiede oli ollut filosofisessa tiedekunnassa luonnontieteiden yhteydessä, mutta yliopiston siirtyessä Helsinkiin vuonna 1828 oppiaine siirtyi lainopilliseen tiedekuntaan. Kansantaloustiede ei tässä yhteydessä voinut nousta kovinkaan merkittävään asemaan, ja se olikin yhdistetty talousoikeuden opetukseen. Oppialan professoriksi nimitettiin vuonna 1882 J. N. Lang, joka kolme vuotta myöhemmin esitti kansantaloustieteen professorin viran perustamista historiallis-kielitieteelliseen osastoon. Asiasta keskusteltaessa esitettiin jopa erillisen valtiotieteellisen tiedekunnan perustamista. Lopputulos ei kuitenkaan ollut uusi tiedekunta. Sen sijaan lainopillinen tiedekunta sai hallinto-oikeuden apulaisprofessuurin, jonka opetusalaan kuului myös kansantalous. Viran haltijaksi tuli ensin K. J. Ståhlberg ja myöhemmin Paasikivi.2 Taloustieteen asemaa oikeustieteellisessä tiedekunnassa kuvaa 1890-luvun opinto-opas, jonka mukaan »..voi sanoa kansantaloutta ja oikeushistoriaa semmoisiksi aineiksi, joita sopii alot taa jo aikaisemmalla opintojen asteella.» Opintoihin sisältyi muutama yleisteos kansantaloustieteen perusteista ja historiasta sekä metsänhoidon ja maanviljelyksen kansantaloudesta.3
Laajeneva kiinnostus kansantaloustiedettä kohtaan kanavoitui yliopistossa historiallis-kielitieteelliseen osastoon4 mutta Paasikivi ei kuitenkaan osallistunut tähän opetukseen. Vuosina 1898 ja 1900 Ruotsiin sekä 1899 Saksaan tekemillään matkoilla hän opiskeli enemmän oikeustiedettä ja historiaa kuin varsinaista kansantaloutta, mutta mielenkiinnon kohteena olivat myös finanssikysymykset ja pankkilaitos. Paasikivi ei Saksan matkallaan luonut sellaisia henkilökohtaisia kosketuksia tuon ajan johtaviin ajattelijoihin kuin monet muut siellä vierailleet suomalaiset.5 Osittain tästä syystä kukaan yksittäinen taloustieteilijä ei nouse Paa sikiven ehdottomaksi oppi-isäksi, mutta mm. laajan lukuharrastuksensa kautta hän omaksui oman aikansa taloustieteellisen valtavirtauksen.6
Paasikiven opiskeluaikana – tätä hän ei lainkaan mainitse muistelmissaan – oli historiallinen koulukunta voimakkaasti esillä maamme kansantaloudellisessa ajattelussa. Erityisesti Saksassa oli 1800-luvun loppupuolella voimistunut klassisen kansantaloustieteen kritiikki – valtiota vaadittiin puuttumaan talous- ja sosiaalipolitiikan keinoin yhteiskunnan epäkohtiin ja myös tutkimuksen odotettiin kohdistuvan reformien kannalta olennaisiin kysymyksiin. Kun yhtäältä poliittinen, henkinen ja kulttuurinen herääminen kasvatti kansallista itsetuntoa, haluttiin historiallisen koulukunnan piirissä osoittaa tälle taloudellinen perusta. Samalla pyrittiin vastaamaan siihen haasteeseen, jonka kasvava teollistuminen ja siihen liittynyt sosialististen aatteiden leviäminen asetti.7
Historiallisen koulukunnan ajatukset tulivat Suomessa näkyvimmin esille vuonna 1884 perustetussa Kansantaloudellisessa Yhdistyksessä, jonka keskeinen perustajajäsen oli vastaavan saksalaisen ja ranskalaisen yhdistyksen tuntenut Y. S. Yrjö-Koskinen. Tämän yhdistyksen piirissä erityisesti vanhasuomalaiseen liikkeeseen kuuluneet henkilöt esittivät 1900-luvun alkuvuosina ne yhteiskunnalliset uudistusohjelmat, joista liike tuli tunnetuksi.8 Ei ole yllättävää, että Paasikivikin tuli mukaan tähän toimintaan ja jäseneksi vuonna 1900.9 Hänen ensiesiintymisenään yhdistyksen piirissä oli samana vuonna pidetty esitelmä Venäjän asutus politiikasta. Tehtävä liittyi tuonnempana lähemmin tarkasteltavaan Paasikiven sihteerintoimeen ns. »kahden miljoonan komiteassa».
Paasikiven omaa tulkintaa, jonka mukaan hän olisi saanut kansantaloudellisen koulutuksensa liberalismin aatteissa, tuskin voidaan pitää sellaisenaan oikeana, olihan esimerkiksi J. N. Lang yksi historiallisen koulukunnan merkittävistä edustajista ja mukana myös Kansantaloudellisessa Yhdistyksessä. Yliopisto-opinnot alkoivat suuntautua toisaalle, eikä lopullinen väitöskirjan aihekaan ollut varsinaista taloustiedettä. Kuva liberalistisesta talousmiehestä ei kuitenkaan ole muistelmakirjoittajan jälkiviisautta, mikäli tuon käsitteen painopiste ei niinkään ole opillisissa ajatusrakenteissa, vaan pikemminkin käytännönläheisessä, vapaassa yrittäjätoiminnassa. Paasikivi oli – päinvastoin kuin useimmat virkamiesperheisiin syntyneet ystävänsä – lapsuudessan kokenut pikkuliikemiesten maailman, minkä lisäksi hänellä oli opiskeluajaltaan yhteyksiä pankkitoimintaan sekä taloudellisten aineiden opetukseen.
Opintojensa yhteydessä Paasikivi tuli valinneeksi tutkimusaiheen, joka vei hänet osittain sivuun Yrjö-Koskisen viitoittamalta tieltä. Valvojassa ilmestyi nimittäin vuonna 1898 Paasikiven kirjoittama artikkeli, joka pohjautui hänen yliopistolliseen laudaturkirjoitukseensa.10 Artikkeli käsitteli – osoittaen tekijänsä kiinnostusta pankkilaitosta kohtaan – schulze-delitzschiläisiä kansanpankkeja ja perustui pääosiltaan ulkomaiseen kirjalliseen lähdeaineistoon.11
Franz Hermann Schulze-Delitzsch (1808-1883) edusti monessa suhteessa erilaisia näkemyksiä kuin saksalaisen osuustoimintaliikkeen toinen suunta, jonka johtajana oli F. W. Raiffeisen. Laki-ja valtiopäivämies Schulze-Delitzsch edisti – uskoen klassiseen kansantalouteen ja hyläten valtiollisen sosiaalipolitiikan – lähinnä kaupunkimaisten elinkeinojen toimintaedellytyksiä. Schulze-Delitzschin »demokraattisesti» organisoiduissa osuusjärjestöissä pyrittiin siihen, että hallintoa järjestettäessä oli päätöksentekijöiksi valittava ennemmin kyvykkäimmät kuin varakkaimmat osuuskunnan jäsenet. Osuustoimintaa tuli hänen mielestään harjoittaa liiketaloudellisten periaatteiden mukaan, ja tätäkin kautta jäsenillä oli mahdollisuus saada koulutusta yrittäjätoiminnassaan.
Paasikivi oli tietoinen siitä, että Schulze-Delitzsch joutui jyrkkään ristiriitaan »tunnetun valtiososialistin ja työväenjohtajan» Ferdinand Lassallen kanssa. Tämä ei nimittäin lainkaan hyväksynyt omaan apuun perustuvia osuuskuntia, vaan ainoastaan valtio oli kyllin voimakas auttamaan heikossa asemassa olevia. Sen sijaan Paasikivi ei kerro siitä rajan käynnistä, jota Schulze-Delitzsch kävi maatalousvaltaiseen raiffeisenilaiseen osuustoimintaan.
Ymmärrettävästi Paasikiven artikkelista melkoisen osan vei kuvaus siitä, miten luottoyhdistyksen jäseneksi oli mahdollista tulla, millainen oli jäsenten vastuunalaisuus, vararahasto, pääoman kerääminen sekä muu käytännön toiminnan järjestäminen lähinnä oikeudelliselta kannalta. Tämän lisäksi artikkelista kuitenkin heijastuu kirjoittajan myötätunto kyseisten luottoyhdistysten luonnetta kohtaan. Ne näyttivät antavan pääoman puutteesta kärsivälle pienteollisuudelle keinon taistella suuryritysten kanssa, mitä Paasikivi epäilemättä piti hyväksyttävänä. Luottoyhdistysten avulla oli voitu kerätä hajallaan ja täten hyödyttöminä olleita pääomia yhteen palvelemaan »pieniä itsenäisiä työnantajia ja -tekijöitä, joille suurpankit eivät aukaise oviaan.»
Lassallen ja Schulze-Delitzschin välisessä kiistassa Paasikivi kannatti jälkimmäistä. Tosin Paasikivi myönsi oikeutetuksi tuolloin esitetyn arvostelun, ettei Schulze-Delitzsch täysin ymmärtänyt työväenluokan nousua eikä riittävästi erottanut työväestöä ja työnantajia toisistaan. Mutta suomalaisen maisterin mielestä Lassalle »katseli asioita sekä liian yksipuolisesti että liian teoreettisesti.» Luottoyhdistysten olemassaolon teki oikeutetuksi jo pienten itsenäisten liikkeenharjoittajien tukeminen. Näiden asema ja merkitys yhteiskunnan kokonaisuuden kannalta oli tärkeä. Pienyrittäjien menestys koitui kirjoittajan mielestä myös työväestön hyödyksi työtilaisuuksien kasvaessa. Luottoyhdistykset auttoivat kyvykkäitä ja halukkaita työläisiä oman liikkeen harjoittajiksi, joten myös tätä kautta työväestö hyötyi. Yhdistysten jäsenet oppivat taloudellista järjestystä, säästäväisyyttä ja täsmällisyyttä, mikä osaltaan koitui jäsenten suoranaiseksi hyödyksi.
Kolme vuosikymmentä myöhemmin Paasikivi kirjoitti muistikirjaansa, kuinka lapsuus- ja nuoruusvuodet Lahdessa olivat antaneet hänelle »liikemiehen silmää» sekä kykyä katsella asioita nimenomaan pienyrittäjien näkökulmasta.12 Tätä arviointia on pidettävä oikeaan osuneena, ja samalta pohjalta Paasikivi tunsi kiinnostusta juuri Schulze-Delitzschin kehittämiin kansanpankkeihin. Vaikka Paasikiven arkistossa oleva aineisto ei voikaan vahvistaa käsitystä, on hän todennäköisesti halunnut nimenomaisesti tuoda esille vaihtoehtoisen ratkaisun Suomen osuustoimintaliikkeeseen, jonka hän tiesi vain muutamaa vuotta aiemmin lähteneen raiffeisenilaiselle tielle.
Paasikiven artikkeli ei suinkaan ollut ensimmäinen Suomessa esitetty selvitys Schulze-Delitzschin aatteista, joskaan kirjoittaja ei viittaa aiemmin käytyyn keskusteluun. Ilmeisesti yliopistollisessa tutkielmassa ei pidetty tarpeellisena käydyn polemiikin selvittelyä. Osuustoiminnasta oli edellisinä vuosina keskusteltu vilkkaastikin. Vuonna 1860 oli tunnettu sanomalehti- ja suomalaisuusmies, tohtori Rietrikki Polen referoinut ruotsalaisen kirjan perusteella saksalaista osuustoimintaa ja tässä yhteydessä selostanut lähinnä Schulze-Delitzschin ajattelua. Seuraavina vuosina aiheesta kirjoittivat muutkin, minkä lisäksi ensimmäisiä osuustoiminnallisia yrityksiä alettiin perustaa. Myös Y. S. Yrjö-Koskinen käsitteli Schulze-Delitzschin »itseauttamiskeinoja», joskin luotonannon osalta hän uskoi säästöpankkien turvaavan parhaat tulokset.
1890-luvulle tultaessa Yrjö-Koskisen käsitys oli kuitenkin muuttunut. Kansantaloudellisessa Yhdistyksessä oli tohtori August Hjelt tehnyt 1890-luvun alussa laajan selvityksen Itä-Suomen talonpoikien velkaantumisesta. Tutustuttuaan yhtäältä tähän sekä toisaalta Raiffeisenin ajatuksiin Yrjö-Koskinen tuli vakuuttuneeksi juuri raiffeisenilaisen osuustoiminnan sopivuudesta suomalaisiin oloihin. Y. S. Yrjö-Koskinen piti vuonna 1893 esitelmän raiffeisenilaisista osuuskassoista ja hän jopa suunnitteli mallisäännöt »krediittilaitoksen» perustamista varten. Tämän pohjalta alettiin perustaa myös paikallisia osuuskassoja, mutta osuustoimintalain puuttuessa yritykset jäivät keskeneräisiksi. Hannes Gebhard, joka mm. Saksan matkan aikana vuosina 1893-1894 oli perehtynyt valtiososialistiseen ajatteluun, teki varsinaisesti osuustoiminta-aatteen Suomessa tunnetuksi.13
Muistelmissaan Paasikivi kertoo Gebhardin arvostelleen hänen artikkeliaan kuivaksi.14 Luottolaitosten yksityiskohtainen kuvailu ei suuren lukijakunnan kannalta ollutkaan kovin mielenkiintoista varsinkaan, kun siinä ei ollut olennaisesti uutta edellisinä vuosina käytyyn keskusteluun. Opinnäytetyön käyttäminen keskustelevan lehden palstoilla oli ongelmallista. Toisaalta teksti oli selkeää asiatyyliä ja käsitteli tuolloin ajankohtaista kysymystä. Paasikivi tosin myönsi arvostelun oikeutuksen, mutta Gebhardin motiivina saattoi olla muutakin kuin kritiikki tyylillisiä seikkoja kohtaan. Suomi oli pääosaltaan agraarivaltio, ja osuustoiminta liikkeen haluttiin ensisijaisesti edistävän maataloutta. Osuustoiminnallisessa ajattelussa schulze-delitzschiläinen suunta oli tuolloin saanut väistyä raiffeisenilaisen tieltä. Gebhardin mielestä Paasikiven esittämät ajatukset tuntuivat ilmeisen vierailta ja hänen omia pyrkimyksiään hajoittavilta.
Paasikivi ei paneutunut osuustoimintakysymykseen niin syvällisesti, että hän olisi omaksunut Gebhardin toimintalinjasta poikkeavan näkemyksen. Saatuaan väitöskirjansa valmiiksi Paasikivi itse asiassa tuli mukaan lokakuussa 1899 perustetun Pellervo-Seuran toimintaan. Jo 30.4.1901 pidetyssä seuran vuosikokouksessa hänet valittiin pöytäkirjan tarkastajaksi. Seuran perustamisesta lähtien Gebhard oli vaatinut apu työvoimaa ja toukokuun 6. päivänä 1901 pidetyssä johtokunnan kokouksessa hän uhkasi erota työtaakkansa vuoksi. Hänet saatiin taivuteltua – kuten useasti myöhemminkin -jäämään, niinkuin asianomainen ilmeisesti itsekin halusi. Gebhard sai tahtonsa läpi, ja aputyövoiman joukossa oli myös Paasikivi.15
Vielä toukokuussa Pellervon johtokunta päätti pyytää Paasikiveä avustajaksi, jonka puoleen seuran virkamiehet saattoivat kesäaikana kääntyä ja neuvotella asioista. Uusi avustaja paneutui ennen kaikkea erilaisten osuuskuntien mallisääntöjen valmistamiseen. Pian Paasikivi kuitenkin valitteli, että »sonniyhdistyksen säännöistä ei hyvää kalua tullut». Hän sai tehtäväkseen myös kirjoittaa artikkelin osuustoimintalaista. Heinäkuun alussa Paasikivi kuitenkin raportoi Gebhardille ryhtyneensä »vasta lueskelemaan sitä lakia ja mietintöjä ja olen varsin vähän perehtynyt osuustoimintaan». Kaikesta huolimatta artikkeli valmistui vielä saman vuoden aikana.16
Syyskuusta 1901 alkaen Paasikivi toimi myös Pellervo-Seuran lainopillisena sihteerinä. Jo pian kävi kuitenkin ilmi, että seura itse asiassa tarvitsi kokopäivätoimisen vakinaisen sihteerin, sillä Paasikivellä oli tehtävään vain rajoitetusti aikaa. Huhtikuun 17. päivänä 1903 johtokunta valitsi Philip Suurosen sihteerin toimeen, kun taas vielä saman kuukauden aikana kokoontunut vuosikokous valitsi Paasikiven seuran johtokuntaan. Tässä tehtävässä Paasikivi oli aina vuoteen 1909 asti, jolloin hän senaattorikautensa kiireisiin vedoten kieltäytyi tulemasta uudelleen valituksi. Lisäksi Paasikivi toimi rahastonhoitajana sekä Välitysliike B. Alfthanin valvojana. Huhtikuussa 1904 Gebhard pyysi jälleen eroa, mutta Paasikiven tultua valituksi toiseksi varapuheenjohtajaksi Gebhardkin jäi vielä »taloon ».17
Paasikivi olisi epäilemättä saanut vakinaisen työn Pellervo-Seuran lainopillisena sihteerinä, mutta hänen mielenkiintonsa oli muualla. Vuoden 1903 alussa Gebhard kirjoitti A Osw. Kihlmanille (Kairamo): »Olen jo kauan ollut selvillä siitä, ettei meillä (Pellervolla – HH) ole tällä hetkellä sitä hyötyä Paasikivestä kuin oli toivottu ja asiat jäävät aina joko minun hoidettavikseni tai odottamaan ellei voitaisi keksiä toista sijaan.» Gebhard oli saanut tietää »pääkagaali K. J. Ståhlbergilta», ettei tällä tultuaan erotetuksi senaatista ollut mitään vakituista tointa. Gebhard kysyi Kairamolta, eikö Ståhlbergia voitu ajatella avustajaksi erityispalkkiota vastaan alkavan kevään ajaksi, jolloin Paasikivi olisi kiinni kyydityslaitoskomitean työssä ja hallinto-oikeuden apulaisen virkaan kuuluneiden luentojen valmistamisessa.18
Pellervon sihteerinä Paasikivi joutui mukaan myös osuuslainarahastoa perustamaan, mikä tehtävä nimenomaisesti oli seuran ohjelmassa. Yhtiöjärjestysluonnoksen laatiminen oli jo aiemmin uskottu osuustoimintalakikomitean puheenjohtajalle, senaattori Julian Serlachiukselle, jonka tekemä luonnos tuli toukokuussa 1901 Pellervo-Seuran johtokunnan käsiteltäväksi. Yhtiöjärjestyksen lopullinen tarkastaminen uskottiin työryhmälle, jossa Paasikiven lisäksi olivat Gebhard, Kairamo, Serlachius ja O. E. Tudeer. Samalla tehtiin päätös siitä, että koottaisiin edustava joukko kansalaisia perustamaan Osuuskassojen Keskuspankki Osakeyhtiötä (OKO:a).19
Kesäkuun alussa Gebhard kirjoitti Kairamolle huolestuneena OKO:n perustamiseen liittyneistä seikoista. KOP:n piirissä saatettiin tuntea uusi yritys uhkaavana, ja sieltä voitiin käännyttää Uuden Suomettaren mielipide OKO:a vastaan. Tämän estämiseksi Gebhard pyysi Kairamoa toimimaan. Toinen huoli oli se, että jos yleisö näki sääntöehdotuksen alla »köyhän ja puoliköyhän» Gebhardin ja Kairamon nimet ja osakkeitten määrän, ei asiaa kohtaan tunnettaisi luottamusta. Oli saatava mukaan vakavaraisia henkilöitä. Tässä vaiheessa voitiin käyttää hyväksi myös Paasikiveä, jonka suhteiden avulla August Fellman Lahdesta saatiin yhdeksi allekirjoittajaksi.20
Fellmanin lisäksi allekirjoittajiksi värvättiin runsas joukko talous- ja kulttuurielämän henkilöitä. Paasikivi toimi sihteerinä, joka huolehti työn käytännöllisestä puolesta. Osuustoimintalain astuttua voimaan hän saapui henkilökohtaisesti 3.9.1901 senaatin kirjaamoon jättämään sisään anomuksen Osuuskassojen Keskuspankki Osakeyhtiön yhtiöjärjestyksen vahvistamiseksi. Senaatin valtiovarainvaliokunta pyysi asiasta ensimmäiseksi lausunnon valtiokonttorilta, jonka ylitirehtööri, valtioneuvos Gabriel Geitlin oli jo 1860-luvulta lähtien perehtynyt osuustoimintaan ja nimenomaan schulze-delitzschiläiseen osuuskassatoimintaan. Hänen laatimansa lausunnon huomautukset olivat niin raskauttavia, että koko hanke näytti kaatuvan tähän. Pääasiassa Paasikiven toimesta eräät pykälät muotoiltiin uudelleen ja nimikin muutettiin Osuuskassojen Keskuslainarahasto Osakeyhtiöksi, minkä lisäksi hänen oli uudelleen kerättävä allekirjoitukset eri puolilta maata. Valtiokonttori saattoikin nyt pienin varauksin suosittaa sääntöjen hyväksymistä.
Asian esitellyt valtiovaraintoimituskunnan protokollasihteeri Alex. Lundquist ehdotti kuitenkin yhtiöjärjestyksen hylkäämistä. Hänen mielestään tehdyillä muutoksilla oli pankkiyhtiöstä saatu aikaan osakeyhtiö, jolle ei kuitenkaan voitu antaa oikeutta harjoittaa lainausliikettä. Paasikivi sai jälleen muokata yhtiöjärjestystä, mutta finanssisenaattori E. R. Neovius – huolimatta periaatteessa myönteisestä kannastaan asiaa kohtaan – epäröi tehdä päätöstä muodollisista syistä. Huomattiin kuitenkin, että kysymyksen ollessa tavallisesta osakeyhtiöstä esittelyn tulikin tapahtua kauppa- ja teollisuus- eikä valtiovaraintoimituskunnasta. Asia siirrettiin vt. esittelijäsihteeri A. Liliukselle (Listo), joka oli Paasikiven ja Gebhardin hyvä ystävä ja hoiti asian päätökseen. Maaliskuun 6. päivänä 1902 yhtiöjärjestys vahvistettiin senaatin talousosaston päätöksellä. Pellervo-Seuran toimisto huolehti suurelta osin osakemerkinnän järjestämisestä; perustava yhtiökokous voitiin kutsua koolle toukokuun 15. päiväksi 1902. Paasikivi piti tilaisuudessa pöytäkirjaa, minkä lisäksi hänet valittiin hallintoneuvoston varajäseneksi.21
Paasikiven osuus sekä Pellervo-Seuran että OKO:n toiminnassa oli enemmän toimeenpanevan sihteerin kuin uutta aatteellista sisältöä luovan ajattelijan. Hänen lakimiestaitoaan ja taloudellista tuntemustaan tarvittiin, ja hän oli puolestaan valmis työskentelemään ahkerasti ja pyytämättä työstään suurta korvausta. On merkittävää, että Paasikivi vielä tultuaan KOP:n pääjohtajaksi otti osaa OKO:n toimintaan. Hän oli OKO:n hallintoneuvoston jäsen vuosina 1914-1920.
Nousevalla suomalaisella poliitikolla, jolla oli ymmärrystä taloudellisia kysymyksiä kohtaan, oli useita tilaisuuksia käyttää tietojaan hyväksi kiihkeän poliittisen taistelun alkaessa heijastua myös talouselämään. Kun suomenkielinen liikemieskunta kasvoi nopeasti ja kaupankäynti monipuolistui, pelkkä käytännön kokemus ei enää riittänytkään yrittäjälle. Self made -liikemiehetkin alkoivat tarvita muuttuneisiin olosuhteisiin sopeutuvia, koulutuksen saaneita työntekijöitä. Suomalaisuusliikkeen, jonka kannattajakuntaan kuului paljon liike-elämän edustajia, piirissä pidettiin tärkeänä kehittää kauppaopetusta nimenomaan suomen kielellä, olivathan aiemmin perustetut kauppakoulut ja -opistot joko pelkästään ruotsinkielisiä tai parhaimmillaan kaksikielisiä. Syksyllä 1898 aloittikin Helsingissä toimintansa Suomen Liikemiesten Kauppaopisto, jonka johtokunnan ensimmäisenä puheenjohtajana oli professori E. G. Palmen. Ensimmäiseksi rehtoriksi valittiin filosofian maisteri Kyösti Järvinen, joka hänkin oli tunnettu suomalaisuusmies. Paasikivi toimi syyslukukaudesta 1899 kevätlukukauden 1902 loppuun oppilaitoksen kauppa- ja elinkeino-oikeuden opettajana. Katederin toiselle puolelle sijoittunut Väinö Tanner kertoo Paasikiven yrittäneen »takoa meidän päihimme kauppaoikeutta». Yritys ei ilmeisesti onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla päätellen Tannerin muistelmiinsa sisällyttämästä hienovaraisesta toteamuksesta: »Lainoppi tällä tavalla sivuaineena otettuna oli vaikeasti ymmärrettävää».22
Kappaleen sivut: 1 2