KESKUSTELUJA PAASIKIVEN KANSSA »KAHTEEN PEKKAAN»

KEMIN LAKKO

Eräänä päivänä presidentti soitti minulle epätavalliseen aikaan pyytäen minua keskustelemaan asiasta, joka häntä pahasti hermostutti. Paasikiven nähtäväksi oli annettu salainen poliisiraportti, jossa väitettiin todenmukaiseksi, että Kemin lakon piti olla vain alkusoittona Pohjanmaalla kommunistien taholta alkavalle kaappausyritykselle. Hän antoi raportin luettavakseni haluten tietää minun mielipiteeni asiasta. Tutustuin asiakirjaan hyvin tarkkaan, mutta en löytänyt siitä todistuskappaleita, jotka olisivat vahvistaneet olettamuksen kaappausyrityksestä oikeaksi.

»Ei siinä minunkaan mielestäni mitään sellaista ilmene», sanoi Paasikivi, »mutta mistä saamme tietää totuuden.» Vaikeaa oli sentään uskoa, että suomalaiset kommunistit voisivat olla niin lapsellisen naiiveja, että he tosiaankin uskoivat voivansa onnistua sellaisessa yrityksessä. Samassa yhteydessä puhuttiin siitä, että nk. »Sapeli-Simosen» kovakouraisen asiaanpuuttumisen jälkeen Suomen kommunistien politiikassa vallitsi pitkäaikainen hiljaisuus, joka vähitellen muut- tui pysyväiseksi passiivisuudeksi heidän julkisessa toiminnassaan. Samaan aikaan voitiin todeta kommunistien esiintymistavoissa hyvin paljon parannuksia. Näinhän on asia vielä tänä päivänäkin, vaikka kommunistisella puolueella on jo 50 edustajaa eduskunnassamme.

Vaihdoin hyvin paljon ajatuksia Paasikiven kanssa Kemin lakon »mysteeristä», mutta sitä seurannut kehityksen kulku rauhoittui pian. Kommunistien maltillisempi esiintymistapa oli omiaan myöskin lievittämään jännitystä poliittisessa elämässä.

Nyt ei kommunistienkaan taholla puhuta enää silloin vihatusta »Sapeli-Simosesta», vaikka hän on pikemmin oikeistolainen kuin vasemmistolainen sosiaalidemokraatti.

Kappaleen sivut: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Olet viimeisellä sivulla. Jos haluat mennä takaisin, käytä selaimen Takaisin-painiketta, tai valitse kappale yläpuolelta.

Kun vierität sivua, seuraava sivu ladataan ja vieritetään automaattisesti näkyviin. Napsauta ylläolevaa valintaruutua poistaaksesi tämän pois käytöstä.

Jos haluat ladata seuraavan sivun automaattisesti vierittäessäsi sivua, napsauta ylläolevaa valintaruutua.