KUNNALLINEN ÄÄNIOIKEUS JA KIELTOLAKI
Hallitukseen meno avasi vanhasuomalaisille tilaisuuden vaikuttaa entistä tehokkaammin puolueohjelmaansa sisältyneiden tavoitteiden hyväksi. Rantakari korosti Paasikivelle kysymyksen olevan ensi sijassa puolueen »Akilleen kantapäistä», kansalle välttämättömistä taloudellisista ratkaisuista, »jotka voivat rusthollaria suututtaa ja joita suomenmieliset eivät pystyisi yksin läpi viemään… torpparilaki ja oppivelvollisuus, ehkä myös kunnallinen äänioikeus eli kaikki ne, jotka koskevat valitsijaimme aineellisia etuja. Kieliasia jääköön. Samoin teollisuustyöväestöä koskevat puuhat. .. Sillä meillä ei ole niissä omaa lusikkaamme niinkuin maalaiskysymyksessä».1 Rantakarin huolena oli siten yhtäältä puolueen eheyden ja kannatuspohjan säilyttäminen sekä toisaalta reformien edellyttämien yhteistyömahdollisuuksien varmistaminen perustuslaillisten kanssa.
Rantakarin mainitsemista tehtävistä Paasikiven reviiriin kuului »maalaiskysymyksen» lisäksi kunnallinen äänioikeus. Pian ensimmäisen yksikamarisen eduskunnan vaalien jälkeen Mechelinin hallitus oli toukokuussa 1907 asettanut komitean selvittämään kunnallislainsäädännön uudistamista. Puheenjohtajaksi kutsuttiin tunnettu tamperelainen kunnallismies Gust. Rud. Idman jäsenistön enemmistön koostuessa perustuslaillisista poliitikoista. Vanhasuomalaisia edustivat maanviljelijä Juho Torppa ja ylitirehtööri J. K. Paasikivi. Komitean helmikuun lopussa 1908 valmistuneen mietinnön saneli ensisijaisesti sen nuorsuomalainen siipi. Koska kunnallishallinto oli pääasiassa päätöksentekoa verovarojen käytöstä, äänioikeus oli myönnettävä vain tuloveron maksajille.
Puolueohjelmansa mukaisesti yleisestä ja yhtäläisestä äänioikeudesta kiinni pitävä vanhasuomalainen vähemmistö oli kuitenkin siinä määrin vahva, että sen mielipide esitettiin mietinnössä rinnakkain. Ehdotustaan lisätystä valtuustosta vanhasuomalaiset pitivät tärkeänä oikeudenmukaisuuden takaajana, koska heidänkään mielestään – kaikesta »demokraattisuudesta» huolimatta – ei voitu lähteä siitä, että »yhdet määräävät veroja ja toiset ne maksavat». Tarvittiin toisin sanoen veronmaksajien enemmistön suostumus. Ruotsalaiset ja komitean ainoa sosialistijäsen, kaupanhoitaja Heikki Lindroos jättivät erikseen omat vastalauseensa. Hallitus ei ehtinyt antaa asiasta esitystä eduskunnalle ennen sen hajoittamista huhtikuussa 1908.2
Edvard Hjeltin johdolla heinäkuussa 1908 käydyissä hallitusneuvotteluissa kunnallislakiasia tuli myös ohimennen esille. Perustuslailliset varoittivat tällöin menemästä äänioikeuden laajentamisessa liian pitkälle vedoten varoittavana esimerkkinä sosialistienemmistöiseen Kotkaan, jossa kaupungin raha-asiat olivat joutuneet vaikeuksiin. Paasikiven ja Danielson-Kalmarin mielestä taas kunnallislakikysymys ei kuulunut kaikkein kiireellisimpien ongelmien joukkoon. Riittäisi, jos siitä annettaisiin hallituksen esitys vuoden 1909 valtiopäiville. Valmistelutoimenpiteet voitaisiin käynnistää syksyllä 1908. Danielson-Kalmarin toivomuksen mukaan »luonnoton kilpajuoksu eduskunnassa nyt lakkaa ja eduskuntaa koetetaan johtaa järkevyyteen».3
Jatkokehitys kuitenkin osoitti hallitusyhteistyötä varmistelevan valtioneuvoksen optimismin liioitelluksi. Hänen oma puolueensakaan ei suostunut odottamaan luvassa ollutta hallituksen esitystä vaan lähti liikkeelle eduskunta-aloitteen tietä. Samoin menettelivät nuorsuomalaiset. Kun käsittelyn pohjana voitiin käyttää sekä kunnallislakikomitean että edellisten valtiopäivien asettaman erikoisvaliokunnan mietintöä, eteneminen tapahtui verrattain nopeasti huolimatta yksikamarisen eduskunnan alkuvuosille tunnusomaisista pitkistä, moneen kertaan samoja asioita taistelevista puheenvuoroista. Lakien toisessa käsittelyssä 29.9.1908 käytiin kiihkeä keskustelu, jossa sosiaalidemokraatit syyttivät porvarillisia jarrutuksesta ja nämä taas vasemmistoa liiasta kiirehtimisestä. Tässä tiimellyksessä vanhasuomalaisten rintama hajosi. Enemmistö puolsi yhä edelleen kunnallislakien nopeaa ratkaisua vielä kulumassa olevilla valtiopäivillä.
Sosialistien moitteisiin antoi ensisijaisesti aihetta Hannes Gebhard, joka puheenvuorossaan avoimesti kannatti hankkeen lykkäämistä kauemmaksi tulevaisuuteen. Suomen kansa, etenkin syrjäseuduilla, oli hänen mielestään vielä liian kehittymätöntä ottaakseen vastuun kuntien raha-asioista. Tilannetta vain pahensi sosialistien hillitön demagoginen kiihotus, josta oli saatu kylliksi näyttöjä eduskunnassakin. Valtiollisessa elämässä hallitus toki saattoi tarvittaessa ohjailla asioita oikealle tolalle. Tämä vastapaino puuttui maalaiskunnista, joissa tietopuolinen sivistys eduskuntaankin verrattuna oli usein kovin heikko. Kunnallisreformi olisi siksi liitettävä kansakoululaitoksen kehittämisen yhteyteen. Kenties voitaisiin ajatella äänioikeusuudistuksen kokeilemista ensin kaupungeissa ja sen ulottamista vasta myöhemmin maaseudulle.
Vaikka Gebhard korostikin esiintyneensä pelkästään omissa nimissään, puolue sanoutui myöhemmin irti hänen kannanotoistaan. Tilanne oli päässyt kehittymään sosiaalidemokraateille liian herkulliseksi näiden vertaillessa Gebhardin puheenvuoroa vanhasuomalaisten viralliseen puolueohjelmaan. Nuorsuomalaisetkaan, hallituskumppanuudesta huolimatta, eivät kokonaan malttaneet pidättyä viittauksista suomettarelaisten kannanmuutokseen.
Eduskunnan täysistunnossa käydyssä keskustelussa Paasikivi joutui puun ja kuoren väliin. Kaikki tiesivät hänet vanhasuomalaisten puolueohjelman kunnallishallintoa koskevien kohtien kirjoittajaksi. Varmemmaksi vakuudeksi sosialisti Juho Kirves luki ääneen katkelmia Paasikiven v. 1906 julkaisemasta kunnallisen äänioikeuden laajentamista koskevasta lentokirjasesta. Senaattorin oli nyt pakko ottaa kantaa. Hän korosti olevansa yhä edelleen v. 1906 julkistamiensa ajatusten takana. Kuitenkin edustaja Gebhardin esittämät, kansan »kypsyneisyyteen» kohdistuvat epäilyt ansaitsivat huomiota ja puolsivat hankkeen lykkäystä. Järjestelmää voitaisiin hyvinkin soveltaa ensin kaupungeissa ja ottaa näin saadut kokemukset huomioon ulotettaessa se myöhemmin koko maahan.
Ei ole syytä epäillä Paasikiven vilpittömyyttä hänen kannattaessaan itse laatimaansa ohjelmaa kunnallishallinnon kansanvaltaistamisesta. Pitkän tähtäyksen tavoiteasettelu oli tuskin vaihtunut. Toisaalta häntä pelottivat yleisen ja yhtäläisen äänoikeuden mukanaan tuomat jyrkät muutokset. Samaan suuntaan vaikutti työväenliikkeen taholta harjoitettu kiihkeä propaganda olevia oloja vastaan. Sosiaalidemokraattien yli koko maan ulottuva voima tunnettiin jo huomattavasti paremmin kuin ohjelmaa laadittaessa v. 1906. Aikalisä tuntui nyt tarpeelliselta. Kantaansa määritellessään senaattorin oli ajateltava yhtäältä uudistuksille välttämättömän hallitussovun säilyttämistä ja toisaalta oman puolueensa keskuudessa laajaa kannatusta nauttivaa kunnallislakiuudistusta.
Eduskuntapuheensa vuoksi Paasikivi joutui osittain saman kritiikin kohteeksi kuin Gebhardkin, vaikka hän ei sittemmin katsonutkaan aiheelliseksi mainita tästä muistelmissaan. Sosiaalidemokraatti Juho Lautasalo totesi molempien loukanneen Suomen kansan maaseudulla asuvia pohjakerroksia leimaamalla ne »pähkäpöhköiksi». (Kumpikaan vanhasuomalaisista »syytetyistä» ei tietenkään käyttänyt tätä sanaa.) Nuorsuomalaisten Helsingin Sanomat ei liioin malttanut olla ironisoimatta: »Ja toinen merkkimies, vieläpä puolueenedustaja senaatissa, jolta luonnollisesti on odoteltu uudistukselle täyttä kannatusta, selittää hänkin mielipiteensä tämän uudistuksen suhteen ruvenneen horjumaan. Ainakaan ei olisi vielä aika sen toteuttamiselle. Sama mies on kuitenkin tähän asti pitänyt juuri tätä uudistusta mitä kipeimmän tarpeen vaatimana ja varsin erikoisalanaan sitä puolueessaan ajanut».
Vanhasuomalaisten pää-äänenkannattaja Uusi Suometar myönsi Gebhardin osittain poikenneen puolueen linjalta. Toisaalta lehti otti siipiensä suojaan senaattori Paasikiven koettaen selittää tämän ja Gebhardin ajatusten samansuuntaisuuden rajoittuneen pelkästään kaupunkeja koskevaan hallintokokeiluun. Itsenäisen ja puoluekurista piittaamattoman rivimiehen Gebhardin hankalilla kannanotoilla ei nähtävästi katsottu olevan samaa kantavuutta kuin hallituksen jäsenen mielipiteillä, joita puolueen kannattajajoukkoja ajatellen haluttiin selittää parhain päin. Mikäli kuitenkin oma ehdotus eduskunnassa kaadettaisiin, silloin jouduttaisiin viivytyksen välttämiseksi tukemaan lähimpänä olevaa nuorsuomalaisten mielipidettä.
Kaikesta huolimatta Paasikiveä syytettiin vanhasuomalaisten keskuudessa »jänistämisestä» ohjelman läpiajamisessa. Vielä toistakymmentä vuotta myöhemmin entinen luokkatoveri K. A Franssila muisteli päiväkirjassaan Paasikiven »noloa» esiintymistä kunnallislakiasiassa. »Hänen täytyi selittää, ettei hän ole poikennut ohjelmasta. Paasikivi näet oli itse laatinut juuri kunnallisohjelman ja piti sitä erikoisalanaan, mutta hänen puheensa asiallinen sisältö oli sittenkin täydessä ristiriidassa ohjelman kanssa. Siitä johtui, että sanat takertelivat. Referaattikin teki vielä suorastaan inhottavan vaikutuksen».4
Maltillisuudellaan senaattori Paasikivi säilytti yhteistyöedellytykset perustuslaillisten kanssa, jotka, tosin omilla ehdoillaan, olivat valmiita päättämään kunnallislakiasian jo vuoden 1908 toisilla valtiopäivillä.5 Hallituksen jäsenenä Paasikivi ei voinut osallistua valiokuntatyöskentelyyn, minkä vuoksi kunnallislakien ratkaisevassa muotoiluvaiheessa suuressa valiokunnassa vanhasuomalaisten ryhmää johti kansanedusta ja Arthur Lagerlöf. Tulokseksi saatiin porvarillisten puolueiden välinen kompromissi, jonka eduskunta lopullisesti hyväksyi 31.10.1908 äänin 141-45. Vastaan äänestäneiden joukko koostui ruotsalaisista ja yksittäisistä muiden puolueiden edustajista. Aika oli käynyt todella tiukalle kolmannen käsittelyn tapahtuessa välittömästi ennen valtiopäivien päättäjäisseremonioita.
Kunnallislakien kompromissiluonnetta osoittaa, että varsinaisten valtuutettujen vaalissa äänioikeus vähäisin poikkeuksin oli vanhasuomalaisten vaatimalla tavalla yleinen ja yhtäläinen. Sen sijaan lisätyn valtuuston vaaleihin saivat osallistua vain ne, jotka maksoivat kunnallista tuloveroa. Lisätyn valtuuston tehtävät olivat varsin laajat; sille kuuluivat liki pitäen kaikki kunnan talouteen liittyvät asiat. Lisäksi ko. elin valitsi eri lautakunnat ja johtokunnat, joista keskeisin oli tietysti kunnallislautakunta. Kuten Soikkanen toteaa, kunnan menojen korotuksia olisi varmasti ollut vaikea ajaa lävitse, sillä valtuuston lisäjäseniä valittiin yhtä monta kuin tavallisia valtuutettuja, minkä lisäksi päätöksentekoon tämän valtuuston toimialaan liittyvissä kysymyksissä vaadittiin vielä määräenemmistö. Verojen korottaminen yli viideksi prosentiksi tuloista vaati peräti 3/4 enemmistön lisätyssä valtuustossa. Uusissa laeissa oli siis monin määräyksin pyritty estämään valtasuhteiden muutoksen ratkaiseva vaikutus kunnan talouteen, erityisesti oli yritetty torjua verojen korotukset.6 – Paasikivi katsoikin rajoitukset siinä määrin tehokkaiksi, että ne käytännössä vastasivat nuorsuomalaisten alun perin ajamaa äänioikeuden rajoittamista vain veronmaksajiin.7
Merkille pantavaa, mitä myös Paasikivi muistelmissaan erityisesti korostaa, on sosiaalidemokraattien asiassa omaksuma realistinen kanta. Havaittuaan omien ehdotustensa läpimenomahdollisuudet toivottomiksi he asettuivat kannattamaan »pienimpänä pahana» pitämiään vanhasuomalaisia hyväksyen lopulta myös näiden nuorsuomalaisten kanssa tekemän kompromissin. Vanhasuomalaiset, heidän joukossaan Paasikivi, joutuivat siten havaitsemaan, ettei sosialistien käytännön politiikka aina välttämättä vastannut heidän usein räikeänä kielenkäyttönä ilmennyttä propagandaansa.
Jo vuonna 1913 laatimassaan kirjoituksessa Paasikivi joutui myöntämään sosialistien »käsittävän taloudellisiakin asioita enemmän kuin agitatsionipuheista voisi päättää, ja jos he saisivat kunnan asioita todellisesti hoitaakseen niin arvatenkin terve järki pääsisi arvoonsa». Kotkan tapauksesta ei pitäisi tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Vastuun kantaminen kansan silmien edessä kasvattaisi myös sosialisteja.8
Kunnallislakien hyväksymisen maassa herättämä tyytyväisyys oli kuitenkin ennenaikaista. Senaattiin asia tuli kenraalikuvernöörinkansliasta Stolypinin ja valtiosihteerinviraston kautta lausunnolle vasta keväällä 1910 kenraaliluutnantti Vladimir Markovin johtaman ns. amiraalisenaatin astuttua virkaan. Kunnallislakeja koskevan kielteisen kannanottonsa se sai valmiiksi vasta v. 1914. Päätöstä perusteltiin yleisvaltakunnallisilla eduilla, koska kyseessä olevat lait eivät myöntäneet venäläisille äänioikeutta Suomessa. Lisäksi todettiin eduskunnassa esiintyneen »äärimmäistä radikalismia, riittämätöntä varovaisuutta ja puuttuvaa vastuuntuntoa». Senaatti saattoi estää tällaisen eduskunnan päätösten toteuttamisen, mutta samaa mahdollisuutta sillä ei ollut kunnan elimiin nähden.
Sosialistit syyttivät myöhemmin vanhasuomalaisia yhteistyöstä Markovin senaatin kanssa hankkeen torpedoimiseksi, minkä yksilöimättömän ja todistamattoman väitteen Paasikivi muistelmissaan jyrkästi torjuu. Valtionarkistossa säilytettyihin asiakirjoihin perehdyttyään vanha presidentti saattoi vakuuttaa, ettei hänen puolueellaan ollut eduskunta käsittelyn loppuunsaattamisen jälkeen enää mitään tekemistä asian kanssa.10
Senaatin kannan mukaisesti keisari päätti toukokuussa 1914 jättää kunnallislait vahvistamatta. Merkittävä keino työväenliikkeen jäsentämiseksi silloiseen suomalaiseen yhteiskuntaan oli jätetty käyttämättä samalla kun vieraantuminen tapahtuneen ratkaisun herättämän ärtymyksen vuoksi päinvastoin kasvoi. Kunnallislainsäädännön uusimiseen voitiin palata vasta kokonaan muuttuneissa oloissa tsarismin kukistumisen jälkeen keväällä 1917.11
Paasikiven senaattorikauden hankalimpiin ongelmiin kuului kieltolakiasia, jonka hoitoa hän alun perin ei pitänyt keskeiseen tehtäväpiiriinsä liittyvänä. Jo 1880-luvulla Suomessa oli syntynyt voimakas raittiusliike, joka ehdottomuuden periaatteeseen nojautuen asetti tavoitteekseen alkoholijuomien käytön täydellisen kieltämisen lainsäädännöllisin toimenpitein.12 Kilpaillessaan yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden voimaan saattamisen jälkeen äänestäjien suosiosta puolueet joutuivat ottamaan huomioon myös raittiusväen. Kysymyksessä oli varsin aktiivinen ryhmäkunta ja, kuten Teljo on todennut, »uskonkiihkoisimmilta kieltolain kannattajilta saattoi odottaa, että he kaikista muista poliittisiin ratkaisuihin vaikuttavista tekijöistä välittämättä antaisivat äänensä sille puolueelle, joka ottaisi ohjelmaansa tämän lain säätämisen».13 Ihmeteltävänä ei näin ollen tarvitse pitää, että kaikki puolueet – ruotsalaisten enemmistöä lukuunottamatta – asettuivat kieltolain kannalle.
Mechelinin senaatti puolestaan suunnitteli alkoholiongelman ratkaisua kunnallisen määräämisoikeuden pohjalta, jolloin täyskielto koskisi vain maaseutua. Lakiesitys kuitenkin valmistui vasta kesällä 1907 ehtimättä byrokratian rattaiden lävitse ensimmäiseen yksikamariseen eduskuntaan. Täydelliseen ja ehdottomaan kieltolakiin sitoutuneita puolueita hallituksen pääsisällöltään etukäteen tunnettu esitys ei voinut tyydyttää. Tähän joukkoon kuuluivat myös vanhasuomalaiset, joiden vaalikampanjassa 1906-1907 kieltolaki oli näytellyt keskeistä osaa. Muistettakoon esimerkkinä puolueen Turun ja Porin läänin pohjoisen vaalipiirinehdokkaiden vaalilistojen teksti: »Suomalaisuus voittoon, kansa valtaan ja kieltolaki». Tuon lipun alla oli myös J. K. Paasikivi noussut eduskuntaan.
Näissä oloissa puolueilla ei ollut aikomustakaan jäädä odottamaan hallituksen esitystä. Tahdottiin osoittaa omakohtaista intoa ja harrastusta. Ensimmäisessä yksikamarisessa eduskunnassa tehtiin kaikkiaan viisi kieltolakiin tähtäävää aloitetta (sosiaalidemokraattien, vanhasuomalaisten, kristillisen työväenliiton, maalaisliittolaisten sekä neljän ruotsalaisen edustajan toimesta). Allekirjoittajia oli yhteensä 113, siis eduskunnan enemmistö. Pääsisällöltään aloitteet olivat toistensa kanssa yhtäpitäviä pohjautuen Raittiuden Ystävien asettaman toimikunnan ehdotukseen. Sen tarkastajiin kuului vanhasuomalaisten taholta mm. J. K. Paasikivi.14
Ylitirehtööri Paasikiven kanta kieltolakihankkeeseen oli epävarma. Itse tavoitteen, kansan raitistamisen, hän myönsi sinällään oikeaksi. Eri asiana täytyi pitää, pystyttäisiinkö se suunnitelluin keinoin saavuttamaan. Ulkomaat ja Venäjä saattoivat aiheuttaa vaikeuksia, minkä Paasikivi joutui konkreettisesti kokemaan vuoden 1908 lainaneuvottelujen yhteydessä. Kotimaankin mielipide voi tulevaisuudessa vaihtua. Yleinen kehitys ei näyttänyt kulkevan asketismiin päin. Pöydän nautintoja arvostavan ylitirehtöörin henkilökohtainenkin kiinnostus rajoituksiin oli tietyllä tavoin pakotetun tuntuista. Lisäksi häntä askarruttivat kieltolain toimeenpanon yleiseen valvontaan liittyvät moninaiset ongelmat »vaivalloisine ja vastenmielisine tarkastusmenettelyineen» sekä reformista kärsimään joutuville, mm. viinatehtailijoille maksettavat korvaukset.
Toisaalta kieltolakihankkeen mahdottomuudesta ei liioin ollut etukäteen varmoja takeita, joiden nojalla olisi voinut ajatella ryhtymistä lähes poliittiseen itsemurhaan verrattavaan taisteluun vanhasuomalaisessakin puolueessa hallitsevaa fanaattista kieltolakirintamaa vastaan. Vuoden 1907 valtiopäivillä Paasikivi omaksui asiassa varovaisen myötäilevän linjan. Heti lähetekeskustelussa käytettiin kaikkiaan 42 puheen vuoroa, joilla enimmältään oli hyvin vähän asiallista merkitystä. Vilpittömän vakaumuksellisuuden ohella eduskunnan kieltolakiväittelyä sävytti voimakas demagogian ja puoluetaktiikan ilmapiiri itsekehuineen ja toisten puolueiden motiivien epäiltäviksi saattamisineen.
Lähetekeskustelussa Paasikivi huomautti sinänsä tärkeänä pidettävän kieltolain merkitsevän valtion tulojen vähenemistä ainakin 10 miljoonalla markalla, minkä vuoksi asian tätäkin puolta olisi harkittava, vaikka se merkitsisikin toimeenpanon lykkäytymistä. Joka tapauksessa tarvittaisiin valtiovarainvaliokunnan lausunto.
Eduskuntaa hankkeen arkinen finanssipuoli ei kuitenkaan kiinnostanut, ja valtiovarainvaliokunnan mietintöäkin pidettiin tarpeettomana. Sosiaalidemokraattien Edvard Valpas hyökkäsi kiivaasti Paasikiven kimppuun, koska tämä ei ollut tunnustanut sosialistien merkitystä kieltolakiasian ensimmäisinä käynnistäjinä. Ylitirehtööri puolestaan perustellusti korosti, ettei hän ollut puheenvuorossaan lainkaan puuttunut eri puolueiden ansioihin ja niiden keskinäiseen järjestykseen.15
Kieltolain myöhempään eduskuntakäsittelyyn Paasikivi ei enää näkyvästi osallistunut. Kun lopullinen myönteinen päätös 31.10.1907 – suuren innostuksen vallassa ja seisaalleen nousten – tehtiin vastaehdotusten puuttuessa näennäisen yksimielisesti, Paasikivikin joutui siten kantamaan henkilökohtaisen osansa ratkaisuun liittyvästä vastuusta.16 Mechelinin hallituksen alkuperäisestä alkoholilakiesityksestä vastannut kauppa- ja teollisuustoimituskunnan päällikkö, senaattori K. J. Ståhlberg tulkitsi eduskunnan päätöksen henkilökohtaiseksi epäluottamuslauseeksi, minkä perusteella hän – ensi kertaa Suomessa parlamentarismin periaatetta käytäntöön soveltaen – erosi virastaan.17
Eduskunnan hyväksymä lakiehdotus lähti nyt kenraalikuvernöörin kanslian ja valtiosihteerinviraston välityksellä lausuntokierrokselle Venäjän ministeriöihin. Kiinnittäen huomiota eräisiin virheellisiin yksityiskohtiin kauppa- ja teollisuusministeri I. Šipov näytti silti Suomen kieltolaille muuten vihreätä valoa. Vt sotaministeri, kenraali A. Polivanov puolestaan korosti, ettei suunniteltu laki tietenkään saanut koskea Suomeen sijoitettuja venäläisiä joukkoja, jotka olivat pelkästään keisarikunnan lakien alaisia. Yksinomaan näille – niin hyvin upseereille kuin miehistöllekin – tarkoitettujen myynti- ja anniskelupaikkojen kontrollointi suomalaisten viranomaisten toimesta ei vähimmässäkään määrin saanut tulla kysymykseen.18
Venäjän viranomaisten lausuntojen saapuessa keväällä 1908 Helsinkiin parhaillaan kaatumassa ollut Mechelinin senaatti ei enää ottanut niihin kantaa. Hjeltin hallitus asetti heti virkaan astuttuaan 7.8.1908 lakiesityksen valmistelua varten valiokunnan, jonka jäseniksi tulivat varapuheenjohtaja Hjelt sekä senaattorit Stenroth (jonka toimituskuntaan asia kuului), Danielson-Kalmari ja Paasikivi.
Syksyn kuluessa valiokunta senaatin muiden kiireellisten töiden lomassa valmisteli alkoholilakimietintöään Edvard Hjeltin, »siviilissä» kemian professorin, asiantuntevalla johdolla. Yksimielisesti todettiin eduskunnan hyväksymässä ehdotuksessa niin paljon teknisiä puutteita, ettei sen hyväksyminen sellaisenaan voinut tulla kysymykseen. Myös lain täytäntöönpano edellytti aikaavieviä valmistelutoimenpiteitä. Pahimpana puutteena pidettiin kuitenkin laista aiheutuvien finanssiseuraamusten täydellistä sivuuttamista. Lakkautettavien elinkeinojen harjoittajien kärsimät vahingot piti valtion korvata; tuolloin jo senaattiin oli jätetty 23 miljoonaan nousevat vahingonkorvausvaatimukset. Kaikkiaan niiden laskettiin kasvavan yli 40 miljoonaan silloiseen kultamarkkaan, puhumattakaan valtion alkoholinmyynnistä saamista tuloista, jotka vuosittain merkitsivät 12-13 miljoonaa markkaa eli n. 12% valtion kokonaistuloista.
Samaan aikaan eduskunta silti suunnitteli laajoja ja kalliita yhteiskunnallisia reformeja. Kun parlamentti lisäksi oli ottanut kieltolakiin säännöksen sen tulemisesta voimaan 1.7.1909, pidettiin mahdottomana viedä tuohon päivämäärään mennessä loppuun lain voimaantulon edellyttämät laajat ja vaikeat järjestelytyöt. Valiokunnan perustuslailliset senaattorit Hjelt ja Stenroth suosittelivatkin eduskunnan päätöksen jättämistä vahvistamatta ja kotimaisen hallituksen valtuuttamista laatimaan uusi esitys, » jonka tulisi mahdollisimaan suuressa määrin lähennellä Eduskunnan hyväksymää lakiehdotusta».
Vanhasuomalaiset Danielson-Kalmari ja Paasikivi yhtyivät muuten perustuslaillisten näkökohtiin, mutta katsoivat jättämässään eriävässä mielipiteessä, että ajan voittamiseksi senaatin olisi valmistettava oma ehdotuksensa alkoholiasian järjestämiseksi ja lähetettävä se samalla kertaa hallitsijalle. Molemmat senaattorit olivat myös yhdessä valmistaneet luonnoksen tätä koskevan keskustelun pohjaksi. Valtion tulojen vähenemisen korvaamiseksi he ehdottivat ylimääräisen suostuntaveron kantamista. Suuruudeltaan se voisi vastata yhtä tai puoltatoista prosenttia siitä tulosta, josta kukin verovelvollinen maksoi kunnalle tuloveroa. Näin arvioitiin saatavan kokoon 6-9 miljoonaa markkaa. Kun kunnallisvero kaupungeissa tuolloin liikkui 4-5 prosentin vaiheilla ja jäi useimmissa maalaiskunnissa 3 prosenttiin, uudistus olisi siis merkinnyt 25-50 prosentin veronkorotusta, mikä herätti hämmästystä ja tyytymättömyyttä.19
Muistelmissaan Paasikivi ei ole käsitellyt asian ratkaisuvaihetta tammikuun lopussa 1909. Aamupäivällä 28.1. pidetyssä senaatin epävirallisessa neuvottelussa Stenroth ilmoitti kauppa- ja teollisuustoimituskunnan asettaneen entisen prokuraattori J. Serlachiuksen johdolla toimivan asiantuntijatyöryhmän selvittämään korvauskysymystä. Ensimmäiseksi kokouspäiväksi oli määrätty 8.2.1909. Danielson-Kalmari ja Paasikivi suostuivat tähän, vaikka valtiopäivien pian tapahtuva alkaminen tulisikin mutkistamaan tilannetta. Kiirehtimisen edelle oli tärkeysjärjestyksessä kuitenkin asetettava asioiden selvittäminen.
Edvard Hjelt myönsi vanhasuomalaisten senaattorien lakiesitysehdotuksen »paljon paremmaksi» eduskunnan päätökseen verrattuna.Omaa kantaansa hän ei silti katsonut voivansa muuttaa, koska lain soveltamisesta tulisi fiasko ja Suomi ei voisi eristäytyä Euroopasta. Kieltolakia hyväksymättä hän olisi valmis menemään pitkällekin ulottuviin rajoituksiin. Vaikka hallituksen kuului ottaa huomioon kansanedustuslaitoksen mielipide, se (senaatti) oli silti itse vastuussa hallitsijalle antamistaan neuvoista. Tältä osin Danielson-Kalmari ilmoitti olevansa samaa mieltä. Kotimaisen hallituksen kädet olivat siis vapaat. Hjelt korosti, ettei fanatismiin ja harhautuneisuuteen perustuvaa eduskunnan käsitystä voitu pitää asianmukaisena ja lisäsi ymmärtävänsä parlamentin jäsenistöön kuuluvien senaattorien vaikean aseman. Tämänkään huomioon ottaen hän ei silti suostuisi maalle turmiollisena pitämäänsä ratkaisuun. Iltapäivällä 28.1.1909 pidetyssä virallisessa istunnossa perustuslaillisten kanta tuli senaatin päätökseksi vanhasuomalaisten jäädessä esitysehdotuksineen vähemmistöön.20
Hjelt, Stenroth ja Paasikivi julkistivat 30.1.1909 senaatin päätöksen keskeisen sisällön tamperelaiselle, kieltolakia ajavalle kansalaislähetystölle. Varovaisesti Paasikivi huomautti lakitekstiin jääneen eduskuntakäsittelyssä kiireen vuoksi virheitä, jotka oli korjattava palauttamalla asia takaisin valtiopäiville. Ennen muuta ongelmana oli korvauskysymys, mistä aiheutuvista oikeusjutuista hän ei valtionvarainhoitajana suostuisi ilman eduskunnan päätöstä vastaamaan. Sama piti paikkansa valtion tulojen vähenemisen ja niiden korvaamisen kohdalla. Kysymys Itä-Suomen venäläisten huvila-asukkaiden, ulkomaisten konsulien ym. alkoholioikeuksista oli eduskunnan niinikään ratkaistava.21
Haastattelun julkistaminen päästi myrskyn valloilleen. Työmieheen laatimansa pääkirjoituksen Valpas otsikoi »Kieltolain tuhoaminen totta, väki pettureita ahdistamaan». Kansa haluttiin myrkyttää väkijuomilla sen nöyryyden varmistamiseksi. Valtiovaraintoimituskunnan päällikkö sai osansa pöllytyksestä. »Senaattori Paasikivi, tuo tyhmeän (!) pöyhkeä suomettarelaisnousukas on lykännyt hänen luonaan käyneelle lähetystölle valeen, että kieltolaki on eduskunnassa käsitelty ‘kiireessä’. . . Kuten tiedetään, ei se laki ole kiireessä tehty, päinvastoin… Kuinka julkeasti suomettarelaiset herrat rohkenevat polkea eduskunnan ja kansan enemmistön tahtoa, sitä osoittavat sanotun Paasikiven lausunnot eilisessä Suomettaressa. Hän kehtaa ruveta riikinkukkomaisesti määräilemään: ‘ei hän voi suostua siihen, että… ‘»22
Myös omat koirat purivat. Tammikuun 31. päivänä 1909 Danielson Kalmari ja Paasikivi joutuivat vastaajiksi pelkästään kieltolakiasiaa varten koolle kutsuttuun suomalaisen puolueen lisätyn valtuuskunnan kokoukseen. Kiihtyneet raittiusmiehet Väinö Kivilinna ja Mikael Soininen ehdottivat julkista moitelausetta puolueen senaattoreille, jotka aiheuttamastaan luottamuspulasta huolimatta voisivat silti jatkaa viroissaan. Raivostunut Paasikivi ilmoitti, ettei hän ollut mikään renki, joka ensin saa niellä moitteet ja sitten armosta pysyä entisessä tehtävässään. Samaan seikkaan oli jo viitannut omalta kohdaltaan Danielson-Kalmari. Vuoden 1907 valtiopäivillä hän (Paasikivi) oli – tietämättä tuolloin vielä kaikista vaikeuksista – ehdottanut puuttuvien varojen saamiseksi kieltolakiasian lähettämistä valtiovarainvaliokuntaan, mutta hänen kannastaan ei piitattu.
Laajassa puheenvuorossaan Danielson-Kalmari asetti peliin koko arvovaltansa puolueen senaattorien tekemän ratkaisun puolesta. Kysymys ei ollut kieltolain torjumisesta vaan jatkuvasta työstä sen aikaansaamiseksi. »Hullutusta on, jos ensin päätetään laatia laki, ajaa se läpi puutteineen ja perästäpäin korjata puutteita». Nyt oli oikaistava ne vajavuudet, joihin jo v. 1907 menestyksettä viitattiin. Finanssipäällikkö ei voisi pysyä toimessaan tietämättä, mistä valtionvaroihin muodostuva aukko täytettäisiin. Alkoholikiellosta Venäjän kanssa ilmaantuvat ongelmat oli selvitettävä. Hallituksen täytyi itse arvostella lausuntonsa ja punnita eduskunnan päätökset. Danielson-Kalmari kärjisti tilanteen rohkeasti luottamuskysymykseksi. »Jos suomalaisen puolueen valitut johtomiehet eivät katso voivansa hyväksyä meidän toimintaamme tässä asiassa, niin hän ei aio siitä hetkestä lähtien edustaa puoluetta, joka näin tärkeässä asiassa poikkeaa hänen omasta käsityksestään».
Danielson-Kalmarin esiintyminen vei tuulen raittiusmiesten purjeista. Kivilinna ilmoitti luopuvansa moitelauseestaan ja poistuvansa kokouksesta, koska häntä oli puolueen johtomiesten erouhkauksin »painostettu». Noin 50:stä osanottajasta vain 3 oli ilmaissut eriävän mielipi teensä senaattorien linjaan nähden. Luottamus oli ainakin ulkonaisesti palautettu ja hallituksen jäsenet saivat kehotuksen tehdä edelleenkin parhaansa kieltolain toteutumiseksi.23
Odottaa saattoi, että helmikuussa 1909 kokoontuvassa eduskunnassa hallitus joutuisi vastaamaan kieltolakia koskeviin välikysymyksiin. Finanssipäällikkö Paasikivi taas Anna-rouvan todistuksen mukaan työskenteli »aamusta aamuun» valmistellessaan valtiopäiville annettavia esityksiä. »Säännöllisesti hän panee maata klo 2 aamulla, joskus myöhemminkin, ja samaa vauhtia hän työskentelee pyhät kuin arkipäivät».24 Puhemies Svinhufvudin avajaisissa pitämän, venäläistämispolitiikkaa ja ennen muuta uutta esittelyjärjestystä jyrkästi arvostelleen puheen vuoksi keisari kuitenkin hajoitti valtiopäivät niiden työn ehtimättä päästä alkuvalmisteluja pitemmälle. Pian tämän jälkeen kaatui myös Hjeltin hallitus. Joulukuussa 1909 keisari vihdoin teki senaatin tammikuussa ehdottaman ratkaisun. Saamaansa tehtävää, uuden kieltolakiesityksen laatimista, Markovin ja Borovitinovin senaatit eivät eduskunnan patisteluista huolimatta lähivuosina täyttäneet. Vihreän veran alle jäi myös valtiopäivien marraskuussa 1909 hyväksymä uusi kieltolakiehdotus.25 Asiaan palattiin vasta keväällä 1917.