XLV. Valtiolliset näköalat yhä synkkenevät venäläinen laki 30. 6. 1910

Ristiriita valtion raha-asiain alalla oli ilmaus yleisestä ristiriidasta Suomen ja Venäjän välillä. Tämä vastakohta meni vuosi vuodelta yhä pahemmaksi. Takana oli vanha peikko, kysymys valtakunnanlainsäädännöstä, joka kahden vuosikymmenen ajan oli ollut alituisesti uhkaamassa ja jota ei oltu voitu järjestää. Asema oli pahempi kuin sortovuosien ensi vaiheen aikana. Suomen asia oli Stolypinin käsissä, ja kansalliskiihkoinen kolmas duuma oli hänen lujana tukenansa. Mikään keskustelu hänen kanssaan ei ollut mahdollinen. Stolypin näkyi pitäneen Suomen kysy­mystä yhtenä tärkeimmistä tehtävistään. Sitä hän ajoi kiihkolla, ikään­ kuin Venäjän valtakunnan menestys olisi ollut sen varassa. »Yleisen val­takunnanlainsäädännön järjestämistä ja kehittämistä on pidettävä yhtenä mitä tärkeimpänä toimenpiteenä Venäjän valtiollisia oikeuksia puolustettaessa», luimme ihmeeksemme Stolypinin »Selityskirjelmästä», josta myöhempänä puhutaan.

Kappaleen sivut: 1 2 3 4 5 6 7 8

Olet viimeisellä sivulla. Jos haluat mennä takaisin, käytä selaimen Takaisin-painiketta, tai valitse kappale yläpuolelta.

Kun vierität sivua, seuraava sivu ladataan ja vieritetään automaattisesti näkyviin. Napsauta ylläolevaa valintaruutua poistaaksesi tämän pois käytöstä.

Jos haluat ladata seuraavan sivun automaattisesti vierittäessäsi sivua, napsauta ylläolevaa valintaruutua.