Stolypin
Uudistan ennen sanomani: Suomessa emme ymmärtäneet Nikolai II:n ja Stolypinin Suomen politiikkaa. En voi muuta nähdä kuin että arvostellessaan Suomeen nähden Venäjän »valtionetua», »raison d’Etat», he erehtyivät.
Englannin suurlähettiläs Pietarissa vv. 1906—1910 Sir Arthur Nicolson asetti Stolypinin korkealle. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen laatimassaan kertomuksessa hän kirjoitti:
»Stolypin oli suuri mies. Hän oli minun mielestäni merkittävin mies Euroopassa. Hänen älynsä ei ollut kovin korkeaa tasoa, mutta, mikä oli paljon tärkeämpää, hän oli hyvin rohkea, hyvin päättäväinen, rakasti innokkaasti maataan.»10
Venäläinen emigranttihistorioitsija Boris Nicolsky sanoo Stolypinista: »Un homme d’Etat de grand calibre» — »suurimittainen valtiomies».11
Minua pidetään arvatenkin puolueellisena, mutta tähän arvosteluun minun on vaikea yhtyä. Epäilemättä Stolypin oli rohkea ja päättäväinen, mutta rohkeus ja päättäväisyys eivät yksinään tee suurta valtiomiestä. Stolypin kukisti vallankumousliikkeen Venäjällä käyttämällä sotaoikeuksia ja rankaisuretkikuntia. Hajotettuaan duuman v. 1907 ja muutettuaan omavaltaisesti vaalilakia hän sai aikaan hallitusta kannattavan kolmannen duuman. Nämä molemmat toimenpiteet olivat enemmän poliisiluontoisia tekoja. Hänen päätyönsä oli toimenpiteisiin ryhtyminen talonpoikien yhteisomistuksen, ns. mir’in lopettamiseksi ja mahdollisuuden antamiseksi talonpojille maan omaksi lunastamiseen. Laki siitä julkaistiin jo marraskuussa 1906 perustuslakien kuuluisan 87 §:n nojalla; duuma hyväksyi sen vasta 1910. Venäläiset emigranttihistorioitsijat kertovat tämän uudistuksen päässeen hyvään vauhtiin. Stolypinin omien sanojen mukaan lain poliittinen tarkoitus oli lyödä kiila suureen harmaaseen talonpoikien joukkoon, jakaa se kahteen osaan: tyytyväisiin maanomistajiin ja maattomaan proletariaattiin. Uudessa vallankumouksessa edellinen ryhmä tulisi jo taloudellisen itsekkäisyyden johdosta kannattamaan hallitusta ja sen järjestelmää. Jälkimmäinen ryhmä voitaisiin poliisitoimilla pitää kurissa.12 Tässä Stolypin katseli tätä suurta yhteiskunnallista reformia poliisimiehen silmillä. Enintään voi sanoa siinä esiintyvän puoleksi valtiomiehen katsomusta, mutta toiseksi puoleksi poliisimiehen ajatuskulkua. Maareformi olisi vaatinut samalla suurisuuntaista teollisuuden laajentamista ja kehittämistä talonpoikien maattomaksi jäävän osan sijoittamiseksi.
Stolypin sanoi itse maareformin toimeenpanemiseen tarvittavan vähintäin ihmisikä. Olisiko hänen toimenpiteensä johtanut valtavan maareformin menestykselliseen ratkaisuun, ei ole päätettävissä, koska ensimmäinen maailmansota keskeytti sen toimeenpanon.
Stolypinin menettely perustuslain paljon puhutun 87 §:n käyttämisessä tuskin vastaa harkitsevan valtiomiehen menettelyä. Tuon pykälän mukaan keisari voi antaa lakeja, milloin lainsäädäntölaitokset eivät olleet koolla. Stolypinin vaatimuksesta keisari laski duuman ja valtakunnanneuvoston lomalle kolmeksi päiväksi ja sinä aikana julkaistiin tärkeitä lakeja. Tosin sellaiset lait oli annettava lainsäädäntölaitosten hyväksyttäväksi, mutta siitä päättäen, että esim. Stolypinin tärkein laki maareformista annettiin 87 §:n nojalla v. 1906 ja hyväksyttiin duumassa v. 1910, jolloin lain täytäntöönpano oli monta vuotta ollut täydessä vauhdissa, ei tällaisten lakien jälkihyväksyminen näyttänyt olleen varsin vakava asia.
Edellämainittu venäläinen historioitsija Boris Nicolsky, emigrantti, esittää toisen maailmansodan jälkeen julkaisemassaan teoksessa »Le peuple russe» näkökohtia mm. Venäjän imperialismin puolustamiseksi. Nicolsky, jonka ajatukset mielestäni ovat ylipäänsä järkeviä ja tasapuolisia, lähtee siitä tosiasiasta, että niin yksityisellä ihmisellä kuin valtiolla on »mahtavuuden, laajentumisen tarve» — »besoin de grandeur, d’expansion». Venäjälle on laajeneminen — hän sanoo — lisäksi ollut puolustuksen vuoksi tarpeen joka taholta ahdistaneita vihollisia vastaan. Mutta yhtä tärkeä kuin vieraiden alueiden ja kansallisuuksien valloitus, on — sanoo Nicolsky — osata henkisesti vetää valloitetut kansat puoleensa, luoda pysyvät perustukset niiden yhdistämiseksi kulttuurisilla ja taloudellisilla siteillä valtakuntaan. Valloittamillaan alueilla Venäjä monesti on harjoittanut sivistyksellistä, sivilisatoorista työtä.13
Tämän voi pääasiassa hyväksyä. Aleksanteri I ja II olivat viisailla ja ylevillä toimenpiteillään voittaneet Suomen kansan. Senvuoksi heidän Suomen politiikkansa oli onnistunut. Mutta sivistyksellisessä suhteessa Suomi oli toisessa asemassa kuin aasialaiset ym. valloitetut alueet. Suomeen nähden Venäjällä oli sotilaallisia intressejä ja ne olivat Porvoon järjestelmän kautta tyydytetyt. Mutta meidän maassamme Venäjä ei harjoittanut eikä kyennyt harjoittamaan mitään sivistyksellistä, kulttuurista toimintaa. Stolypinin ym. politiikka merkitsi meihin nähden kulttuurityön vastakohtaa — vapaiden olojemme ja vanhan sivistyksemme hävittämistä ja turmelemista. Kentiesi minua ei pidetä objektiivisena katsoessani, että jos Stolypin olisi ollut viisas valtiomies, hän ei olisi voinut olla tätä oivaltamatta ja että hän olisi toisin suhtautunut Suomen kysymykseen ja johtanut Venäjän Suomen politiikkaa toisella tavalla ja menetellyt toisin Suomeen nähden, joka oli miltei ainoa rauhallinen osa suuressa Venäjän valtakunnassa. Hän olisi myös asettanut Suomen kysymyksen oikeisiin mittasuhteisiin eikä yliarvioinut sen merkitystä Venäjälle. Hänen suhtautumisensa Suomeen oli samalla tasolla kuin Bobrikovin politiikka. Sama suomalaisten käsitysten huomioon ottamattomuus ja niistä välinpitämättömyys. Sama yksipuolinen jyrkkyys ja sovittelemattomuus. Sama suomalaisten yli olkain katsominen ja Suomen kansan tunteiden loukkaaminen. Sama peittelemätön ja miltei tarkoituksellinen osoittelu, että Suomi ja sen kansa oli quantité négligeable — suure, jota ei tarvinnut ottaa huomioon. Kaikki tämä ei osoita suuren valtiomiehen ominaisuuksia. Samanlainen kanta vei Bobrikovin politiikan Suomessa epäonnistumiseen ja hänen murhaansa. Stolypinin politiikka Venäjällä johti niinikään hänen omaan tuhoonsa. — Stolypin oli myös altis vihaan, jonka valtiomies ei saa koskaan antaa johtaa itseään.
Sir Nicolson, suurvallan edustaja, ei kääntänyt huomiota Stolypinin Suomen politiikkaan. Se ei kuulunut hänen tehtäviinsä ja oli suurvallan edustajalle vähäarvoinen asia. Sir Nicolsonin pääsaavutus oli Englannin ja Venäjän v. 1907 tekemä sopimus, jolla — ilman että Persian mieltä kysyttiin tai sille edes asiasta ilmoitettiin — Venäjän ja Englannin vaikutuspiirit Persiassa määrättiin. Venäjä ja Englanti neuvottelivat ja kävivät kauppaa Persian alueesta, ikäänkuin se olisi ollut heidän omaa maataan. »Sopimus merkitsi todellisesti Persian jakamista, joskin sen johdanto sisälsi tavanmukaisen tekopyhän viittauksen maan koskemattomuuteen ja riippumattomuuteen.»14 — Kenties voin lisätä, että Persian uusi kansaneduskunta pani juhlallisesti vastalauseen sopimusta vastaan, joka pilkkoi maan. Persian venäläismielinen shaahi yksissä neuvoin Venäjän lähettilään kanssa päätti hajoittaa eduskunnan ja venäläisen everstin komentama kasakkabrigaadi pani käskyn täytäntöön pommittamalla kranaateilla eduskuntataloa niin kauan kunnes kansanedustajat joko saivat surmansa tai pakenivat.15 Englantilaiset perustelivat kantaansa sillä, että muuten venäläiset olisivat ottaneet koko Persian ja Intian raja olisi uhattu, mikäli Englanti ei olisi heitä lyönyt suuressa sodassa, jota Englanti ei halunnut yrittää.
Sellaista oli suurvaltain ja erikoisesti Venäjän politiikka ja siinä vallitsevat »periaatteet», joiden vaikutukselta mekään emme voineet välttyä.