XXIV. Torppariasia — ensi vaihe: uusi maanvuokralaki

Tutustumiseni Gebhardin kanssa

Tutustuin Hannes Gebhardiin 1890-luvun puolivälissä. Olin kirjoitta­nut laudatur-kirjoituksen molempien oikeuksien kandidaattitutkintoa varten kansantaloudessa, joka siihen aikaan kuului lainopillisen tiede­kunnan oppiaineisiin, ja käsitellyt siinä saksalaista osuuskassaliikettä, ns. Schultze-Delitzscheläisiä kansanpankkeja. Ne olivat käsityöläisten osuuskassoja ja vastasivat maanviljelijäin Raiffeisen-kassoja, jotka myöhemmin olivat Suomen maanviljelijäin osuuskassaliikkeen esikuvana. Tuli puhe kirjoitukseni julkaisemisesta Valvojassa ja se joutui Valvojan toimituskuntaan kuuluvan Gebhardin tarkastettavaksi. — »Teidän edel­linen kirjoituksenne (Valvojassa vuonna 1896 julkaistu kirjoitukseni »Rikollisuudesta ja siihen vaikuttavista seikoista») oli hauska, mutta tämä on kuiva» — oli Gebhardin ensimmäinen suorasukainen sana minulle. Eikä hän siinä ollutkaan väärässä. Kirjoitukseni julkaistiin kui­tenkin Valvojassa vuonna 1898. Tulin täten Gebdardin tuttavaksi, vie­läpä osuustoiminta-asian yhteydessä. Jouduin harrastamaan osuustoimintaa ja ylipäänsä maaseudun ongelmia. Vuosina 1901—1903 olin Pellervo-Seuran ensimmäisenä sihteerinä, ja sen jälkeen muutamia vuosia seuran johtokunnan jäsenenä.

Kappaleen sivut: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Olet viimeisellä sivulla. Jos haluat mennä takaisin, käytä selaimen Takaisin-painiketta, tai valitse kappale yläpuolelta.

Kun vierität sivua, seuraava sivu ladataan ja vieritetään automaattisesti näkyviin. Napsauta ylläolevaa valintaruutua poistaaksesi tämän pois käytöstä.

Jos haluat ladata seuraavan sivun automaattisesti vierittäessäsi sivua, napsauta ylläolevaa valintaruutua.