XXIV. Torppariasia — ensi vaihe: uusi maanvuokralaki

Sosialistien toiminta torppariasiassa

Toiselta puolen ottivat sosialistit tarmokkaasti kiinni torppariasiaan. Huhtikuussa 1906 pidettiin heidän toimestaan Tampereella suuri torpparikokous, jossa esitettiin pitkälle meneviä vaatimuksia. Mm. vaadittiin Tampereen toisessa torpparikokouksessa, että vuokramaksusta oli 25 vuoden kuluttua puolet vähennettävä ja toisen 25 vuoden kuluttua oli vuokramaksun suorittaminen kokonaan lakkaava. Tätä vaatimusta ei kuitenkaan ollut sosialistien eduskunta-aloitteissa.

1907 vuoden valtiopäivillä sosialistit tekivät lakialoitteen maan­ vuokra-asiassa. Lyhin vuokra-aika olisi 50 vuotta. Vuokralautakunta olisi asetettava ja vuokramiehen korvausoikeus oli turvattava. Mutta he menivät radikaalisuudessa pitemmälle kuin me. Vuokralautakunnassa olisi heidän mukaansa, paitsi yhtä monta vuokranantajain ja vuokramiesten edustajaa, oleva puheenjohtaja, joka valittaisiin kansanäänes­tyksellä, johon kaikki 20 vuotta täyttäneet henkilöt saisivat ottaa osaa. Vuokralain noudattamista valvoisi piiritarkastaja, jonka täten valitut vuokralautakuntien puheenjohtajat nimittäisivät. Riidat ratkaistaisiin sovinto-oikeudessa, jossa puheenjohtajana olisi piiritarkastaja. Vuokra­maksun vahvistaisi vuokralautakunta koko vuokrakaudeksi. Vuokra­miehellä olisi oikeus aina uudistaa vuokrasopimus. Myös voimassaolevat vuokrasopimukset olisi vuokralautakunnan tarkastettava ja oikaistava. Jos ennen uuden lain voimaantulemista vuokramies oli häädetty tilal­taan, oli vuokratila hänelle annettava takaisin ja korvausta vuokramie­hen kärsimistä vahingoista suoritettava. Tämä koski erityisesti siihen aikaan paljon huomiota herättäneitä Laukon häätöjä. Lisäksi sosialistit esittivät lakiehdotuksen, jolla häädöt kiellettäisiin siksi, kunnes uusi maanvuokralaki oli tullut voimaan.

Kappaleen sivut: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Olet viimeisellä sivulla. Jos haluat mennä takaisin, käytä selaimen Takaisin-painiketta, tai valitse kappale yläpuolelta.

Kun vierität sivua, seuraava sivu ladataan ja vieritetään automaattisesti näkyviin. Napsauta ylläolevaa valintaruutua poistaaksesi tämän pois käytöstä.

Jos haluat ladata seuraavan sivun automaattisesti vierittäessäsi sivua, napsauta ylläolevaa valintaruutua.